Raiffeisenbank poskytuje hypotéky na nemovitosti v zahraničí

Raiffeisenbank a.s. od poloviny března začala poskytovat hypotéky rovněž na nemovitosti v zahraničí.. Banka nově dále rozšiřuje možnosti dokládání příjmů, zjednodušuje nákup družstevních bytů či snižuje minimální požadovaný věk žadatele o úvěr.

Pomocí hypotéky od Raiffeisenbank lze nově financovat i nákup nemovitosti v zemích Evropského hospodářského prostoru. „Stále více Čechů má zájem o koupi nemovitosti v zahraničí, například. na pobřeží Středozemního a Jaderského moře a v Alpách,“ vysvětlil produktový manažer hypotečních úvěrů Marek Richter.

Podmínky pro získání hypotéky na nemovitost v zahraničí jsou shodné s úvěry na nemovitosti v ČR. Hypotéku lze tedy získat až na 100 % zastavené nemovitosti, s maximální délkou splatnosti 30 let a za běžných úrokových sazeb. Úvěr je však možné získat pouze na koupi dokončené nemovitosti a kupní smlouvu je zapotřebí sepsat advokátem či notářem v dané zemi. Zástavní právo je nutné zřídit k nemovitosti na území České republiky, vlastník zastavované nemovitosti musí být žadatelem o hypotéku.

Hypotéky na nemovitosti v zahraničí jsou jen jednou z novinek, které banka připravila pro letošní jaro. Další výraznou změnou je rozšíření dostupnosti pořízení družstevních bytů. Pořízení družstevního bytu je nyní možné financovat hypotékou se splatností až na 30 let, na 100 % hodnoty zastavené nemovitosti a za běžných úrokových sazeb.

„Financování družstevních bytů je tak nyní stejně dostupné jako financování bytů v osobním vlastnictví,“ dodal Marek Richter. Doposud bylo možné družstevní byty financovat pouze do 70 % hodnoty zastavené nemovitosti, za vyšší úrokovou sazbu a s maximální splatností 20 let.

Raiffeisenbank rovněž dále rozšířila možnosti dokládání příjmů. V případě propočtu příjmů na základě obratu podnikatele byla navýšena maximální výše takto poskytovaného úvěru z 5 na 10 milionů Kč. Další novinkou je možnost tzv. zpětného refinancování již vynaložených prostředků v případě koupě nedokončené nemovitosti, a to až do výše 50 % hypotečního úvěru.

Při koupi nemovitosti banka nově rovněž uhradí i případnou provizi realitní kanceláři. „Poslední jarní novinkou je snížení minimálního věku žadatele z 23 na 21 let,“ dodal Marek Richter.

Raiffeisenbank pravidelně přináší na trhu ojedinělé hypoteční produkty. V loňském roce byla například první bankou, která představila hypotéku bez doložení příjmu či úvěr kombinovaný s investičním životním pojištěním. Banka loni dále zavedla mj. 100% hypotéku či úvěr založený na obratu podnikatele. Všechny tyto novinky spolu s příznivými úrokovými sazbami přispěly k více než dvojnásobnému růstu poskytnutých hypoték, Raiffeisenbank loni poskytla drobným klientům hypotéky za více než 4 miliardy korun.

Známkou orientace na klienta je rovněž fakt, že Raiffeisenbank se v březnu stala jednou z prvních domácích bank, která se zavázala přistoupit k hypotečnímu kodexu vytvořenému pod záštitou Evropské komise. Banka se přihlášením ke kodexu zavazuje k transparentnímu přístupu a dostatečnému poskytování informací o úvěrech na bydlení.