RAIFFEISENBANK NABÍZÍ NOVOU SLUŽBU "RYCHLÁ PŮJČKA" OD 8,8%

Raiffeisenbank a.s. (RBCZ) připravila nový a snadnější způsob získání osobní půjčky. Od začátku listopadu stačí pouze zavolat na telefonní linku 844 11 22 33, kde se klient okamžitě dozví jaké půjčky Raiffeisenbank nabízí a za jakých podmínek. Během krátkého rozhovoru je podle jeho představ a možností sestavena půjčka na míru. Potom stačí už jen dodat požadované dokumenty na nejbližší pobočku a do 24 hodin může mít klient peníze k dispozici.

Díky nové službě Raiffeisenbank „Rychlá půjčka“ si nyní mohou klienti půjčit pohodlně a rychle na cokoli od 20 tisíc až do jednoho milionu. Stačí jediný telefonní hovor během něhož se klient okamžitě dozví jakou půjčku si může vzít, za jakých podmínek a jaké dokumenty je třeba předložit. Poté klient donese požadované dokumenty na nejbližší pobočku Raiffeisenbank, kde zároveň vyplní a podepíše smlouvu. Při schválení půjčky může mít peníze k dispozici do 24 hodin a může si je vyzvednout buď osobně na nejbližší pobočce nebo je mu příslušná částka odeslána na účet. Splácení Rychlé půjčky si klient může rozložit v čase od 6 měsíců až do 5 let. Úroková míra je stanovována individuálně na základě profilu klienta a v současné době začíná již na 8,8 % p.a. Klasický způsob půjček, kdy byl vyžadován ručitel již není podmínkou, ale pokud si klient ručitele zajistí, získá tím nižší úrokovou sazbu. Nezanedbatelnou výhodou je i fakt, že oproti splátkovým způsobům prodeje zaplatí klient na úrocích až o polovinu méně. Navíc Raiffeisenbank nabízí zdarma sjednání pojištění půjčky proti neschopnosti splácet z důvodu smrti a trvalých následků úrazem. To zajistí, že pokud se klient dostane do problémů se splacením z objektivních příčin, bude úvěr hrazen pojišťovnou.

V posledních několika letech zaznamenal trh osobních půjček prudký a trvalý růst. Podle výzkumu analytického oddělení Raiffeisenbank v roce 2001 činil v České republice objem spotřebitelských úvěrů na HDP téměř 6%. V roce 2004 se očekává, že se tento podíl zvýší více než osmkrát až na 26%. V zemích Evropské unie je běžný podíl spotřebitelských úvěrů až 48% na HDP. Tato skutečnost potvrzuje trend žít na dluh, který je v zahraničí již standardním jevem. V České republice je (podle průzkumu institutu GfK) téměř 25% osob využívajících spotřebitelský úvěr z nejbonitnější vrstvy.

PODLE ČEHO SE LIDÉ ROZHODUJÍ
Obecně jsou nejdůležitější tři parametry:
 – cena, tzn. hlavně jaká bude moje měsíční splátka a sekundárně kolik přeplatím, pořídím-li si věc na splátky
 – rychlost, tzn. jak rychle si mohu koupit, to co chci
 – jednoduchost, tzn. jakou námahu musím vynaložit k získání půjčky (kolik dokumentů musím předložit, zda si musím zřídit účet, kolikrát musím do banky…)
Zdroj GfK: Focus Groups pro RBCZ

Tomáš Krones
Ředitel divize podpora řízení
Raiffeisenbank a.s.

Raiffeisenbank a.s. poskytuje v České republice široké spektrum bankovních služeb soukromé i podnikové klientele. Kromě vlastních bankovních aktivit je součástí finanční skupiny, která nabízí svoje produkty a služby rovněž v oblasti stavebního spoření (Raiffeisen stavební spořitelna), pojištění (UNIQA pojišťovna a.s.) a leasingu (Raiffeisen-Leasing). Jako jeden z devíti finančních ústavů v ČR poskytuje hypoteční úvěry, k nimž sjednává rovněž státní finanční podporu. V polovině roku 2002 pracovalo v RBCZ 1010 zaměstnanců. V současnosti má RBCZ 42 obchodních míst rozmístěných rovnoměrně po celém území ČR.
Majoritním akcionářem RBCZ je rakouská finanční skupina RZB Group, vedoucí uskupení na poli komerčního a investičního bankovnictví v celé střední a východní Evropě. RZB Group je členem rakouské bankovní skupiny Raiffeisen, která se v oblasti poskytování finančních služeb pohybuje již více než 100 let. RZB Group působí se svými dceřinými bankovními ústavy ve 12 zemích regionu střední a východní Evropy (Maďarsko, Polsko, Slovensko, Česká republika, Chorvatsko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Rumunsko, Rusko, Ukrajina, Jugoslávie a Slovinsko), které disponují širokou sítí zhruba 500 poboček a více než 300 dalších obchodních míst v jejich specializovaných dceřiných společnostech. Celková bilanční suma bankovní skupiny Raiffeisen dosáhla ke konci roku 2001 více než 44 miliard EUR.
Raiffeisenbank a.s. získala letos v květnu prestižní ocenění „Rhodos 2002“ za nejpůsobivější image mezi českými bankami. Vyhlašovatelé této soutěže, k nimž patří například vydavatelství Economia či nezávislý institut pro výzkum trhu GfK, se prostřednictvím výzkumu obrátili na reprezentativní skupinu 500 českých top manažerů. Podle jejich názoru právě Raiffeisenbank a.s. nejlépe odpovídá pěti nejdůležitějším kritériím bankovní image (jsou jimi spolehlivost, důvěryhodnost, solventnost, serióznost a přístup ke klientům). Díky své aktivní obchodní strategii v oblasti střední a východní Evropy byla v květnu loňského roku skupina Raiffeisen vyhlášena americkým časopisem Global Finance nejlepší bankou ve střední a východní Evropě. The Banker, renomovaný časopis náležející do mezinárodní vydavatelské skupiny Financial Times, ji v září minulého roku vyhlásil bankou roku 2001 ve střední a východní Evropě.