Raiffeisenbank loni zvýšila zisk o 26% na 371,5 milionu korun

Raiffeisenbank a.s. loni zaznamenala rekordní rok, když zvýšila zisk o čtvrtinu. Celková aktiva vzrostla o pětinu především díky úspěchům v úvěrování.

Raiffeisenbank a.s. v roce 2005 hospodařila s čistým ziskem ve výši 371,5 milionu korun, což představuje meziroční nárůst o 26 procent. „Loňský rekordní rok jednoznačně potvrdil, že jsme na správné cestě. Velkých úspěchů jsme dosáhli především v úvěrové oblasti, skvělé výsledky zaznamenalo hypoteční úvěrování,“ komentoval loňské výsledky banky generální ředitel a předseda představenstva Lubor Žalman. Zisk banky před zdaněním vzrostl o 22 procent na 495,8 milionu korun. Výsledky jsou auditované a nekonsolidované, podle mezinárodních účetních standardů IFRS.

Úrokové výnosy loni vzrostly o 27 procent na 1,7 miliardy korun, příjmy z poplatků se zvýšily o 23 procent. Oproti tomu náklady banky zůstaly pod kontrolou a meziročně vzrostly o 12 procent na 1,9 miliardy korun.

Celková aktiva banky loni vzrostla o více než dvacet procent na 75,9 miliardy korun.

Za nárůstem je především výrazné zvýšení poskytnutých úvěrů. Celkové úvěry vzrostly meziročně o téměř 32 procent na 47,3 miliardy korun, čímž Raiffeisenbank v úvěrové oblasti rostla dvakrát rychleji než trh. K růstu úvěrování přitom došlo jak u drobných klientů, tak i u malých a středních firem a velkých podniků. Např. hypoteční úvěry loni banka poskytla za více než 4 miliardy korun, což je oproti roku 2004 více než dvojnásobný nárůst.

Za prudkým nárůstem poskytnutých hypoték je především další rozšíření produktové nabídky. Banka loni jako první představila mj. hypotéku bez doložení příjmu či úvěr kombinovaný s investičním životním pojištěním. Kromě hypotečních novinek Raiffeisenbank také více zpřístupnila spotřebitelské úvěry, kde došlo ke zvýšení poskytované částky a prodloužení doby splatnosti, zjednodušil se rovněž proces poskytnutí úvěru. Banka loni poskytla spotřebitelské půjčky v objemu o 30 % vyšším než v roce 2004. Prodej kreditních karet meziročně vzrostl o 45 procent.

V oblasti obchodů pro malé a střední firmy především rostl zájem o půjčky. Objem Podnikatelských rychlých půjček vzrostl meziročně o 32 % a objem Podnikatelských kontokorentů o 80 %. Rovněž malé a střední firmy mají jednodušší přístup k úvěrům. Banka loni zavedla tzv. limitní přístup k financování, při kterém se klient dopředu dozví, jak velký úvěr může získat. Samotné vyřízení úvěru je pak otázkou 30 minut. Nově jsme začali poskytovat rovněž úvěry pro sdružení vlastníků bytových jednotek.

V bankovnictví pro velké klienty se bance dařilo především v projektovém financování, kde si upevnila svou pozici jedné ze tří nejsilnějších bank. K dalšímu růstu došlo rovněž ve faktoringu a financování obchodu a exportu.

Neustále rozšiřování a zkvalitňování produktové nabídky se odráží v trvale vysoké spokojenosti klientů. Se službami banky je momentálně spokojeno 92 procent všech klientů, vyplývá z průzkumu agentury TNS Aisa z loňského prosince. „Naši klienti nás rovněž doporučují častěji než u konkurence, mají lepší zkušenosti s nabízenými službami a 94 procent z nich předpokládá, že bude služby banky využívat i v budoucnosti,“ dodal Lubor Žalman.

Banka ke konci loňského roku zaměstnávala 1124 pracovníků, klienty obsluhovala na 49 pobočkách. „S dalším růstem pobočkové sítě počítáme i v letošním roce, chceme otevřít nová obchodní místa především v Praze a dalších velkých městech,“ dodal Lubor Žalman.

Tomáš Kofroň Raiffeisenbank a.s.