RAIFFEISENBANK JIŽ VYPLÁCÍ STÁTNÍ PŘÍSPĚVEK NA BYDLENÍ PRO MLADÉ!

Raiffeisenbank a.s. (RBCZ) úspěšně vyplatila první příspěvky k úrokům z hypotečních úvěrů pro mladé. Byla tak jednou ze dvou bank na trhu, které na účty svých klientů příspěvek poprvé připsaly již v měsíci dubnu – a to i přes poměrně náročnou správu, kterou tento proces představuje.

Příspěvky k úrokům z hypotečních úvěrů jsou poskytovány v rámci podpůrného programu Ministerstva pro místní rozvoj ČR osobám mladším 36 let na pořízení staršího bydlení. Pro rok 2003 dosahuje tato úroková dotace výše dvou procent ke splátkám hypotečního úvěru. Výše úrokové dotace platí vždy po dobu platnosti úrokové sazby sjednané mezi klientem a hypoteční bankou ve smlouvě o úvěr, maximálně však po dobu pěti let.

Čestmír Ondrůšek
Raiffeisenbank a.s.

Raiffeisenbank a.s. poskytuje v České republice široké spektrum bankovních služeb soukromé i podnikové klientele. Kromě vlastních bankovních aktivit je součástí finanční skupiny, která nabízí svoje produkty a služby rovněž v oblasti stavebního spoření (Raiffeisen stavební spořitelna), pojištění (UNIQA pojišťovna a.s.) a leasingu (Raiffeisen-Leasing). Jako jeden z devíti finančních ústavů v ČR poskytuje hypoteční úvěry, k nimž sjednává rovněž státní finanční podporu. Na začátku ledna 2003 pracovalo v RBCZ 1032 zaměstnanců. V současnosti má RBCZ 41 obchodních míst rozmístěných rovnoměrně po celém území ČR.
Majoritním akcionářem RBCZ je rakouská finanční skupina RZB Group, vedoucí uskupení na poli komerčního a investičního bankovnictví v celé střední a východní Evropě. RZB Group je členem rakouské bankovní skupiny Raiffeisen, která se v oblasti poskytování finančních služeb pohybuje již více než 100 let. RZB Group působí se svými dceřinými bankovními ústavy ve 12 zemích regionu střední a východní Evropy (Maďarsko, Polsko, Slovensko, Česká republika, Chorvatsko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Rumunsko, Rusko, Ukrajina, Jugoslávie a Slovinsko), které disponují širokou sítí zhruba 500 poboček a více než 300 dalších obchodních míst v jejich specializovaných dceřiných společnostech. Celková bilanční suma bankovní skupiny Raiffeisen dosáhla ke konci roku 2001 více než 44 miliard EUR.
Raiffeisenbank a.s. získala v roce 2002 prestižní ocenění „Rhodos 2002“ za nejpůsobivější image mezi českými bankami. Vyhlašovatelé této soutěže, k nimž patří například vydavatelství Economia či nezávislý institut pro výzkum trhu GfK, se prostřednictvím výzkumu obrátili na reprezentativní skupinu 500 českých top manažerů. Podle jejich názoru právě Raiffeisenbank a.s. nejlépe odpovídá pěti nejdůležitějším kritériím bankovní image (jsou jimi spolehlivost, důvěryhodnost, solventnost, serióznost a přístup ke klientům). V listopadu 2002 získala Raiffeisenbank další ocenění jako druhá nejdynamičtější banka roku 2002. Tato cena byla vyhlašována v rámci soutěže „Banka roku 2002“, jejímž pořadatelem byl internetový časopis Fincentrum. Jednotlivé bankovní domy a finanční instituce na českém trhu hodnotila odborná porota složená z více než 300 odborníků, mezi nimiž byli manažeři, zástupci médií, akademické sféry a státní správy. Díky své aktivní obchodní strategii v oblasti střední a východní Evropy byla v roce 2001 skupina Raiffeisen vyhlášena americkým časopisem Global Finance nejlepší bankou ve střední a východní Evropě. The Banker, renomovaný časopis náležející do mezinárodní vydavatelské skupiny Financial Times, ji v roce 2001 vyhlásil bankou roku 2001 ve střední a východní Evropě.