Raiffeisenbank do konce září výrazně zvedla zisk o 83 procent na 292 milionů korun

Za prvních devět měsíců letošního roku vykázala Raiffeisenbank a.s. zisk po zdanění 292,2 milionu korun, což oproti 160 milionům ve stejném období předchozího roku představuje nárůst o téměř 83 procent. Zisk před zdaněním vzrostl meziročně o 75 procent na 387,5 milionu Kč. Celková aktiva banky od počátku roku vzrostla o 13 procent na 68,6 miliardy Kč.

K prudkému nárůstu zisku přispěly úspěchy jak na straně vkladů, tak i v úvěrové oblasti. Zatímco klientské vklady vzrostly od počátku letošního roku o více než šest procent na 45,7 miliardy korun, úvěry poskytnuté klientům se zvýšily o osm procent na 34 miliard korun. K tomuto trendu výrazně přispěly především půjčky v oblasti drobného bankovnictví, hlavně spotřebitelské půjčky a hypotéky.

Banka za prvních devět měsíců poskytla 1075 hypotečních úvěrů v objemu 1,4 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst počtu poskytnutých hypoték o 20 procent a 43,5procentní růst objemu. Ještě výraznější byla dynamika u spotřebitelských půjček, do září Raiffeisenbank uzavřela téměř 9300 spotřebi­telských úvěrů v celkovém objemu 600 milionů korun, což v meziročním srovnání představuje růst počtu půjček o 81 procent a navýšení objemu poskytnutých úvěrů o 89 procent.

Počet klientů se ke konci září přiblížil 129 tisícům, což je o 20 tisíc více než v září loňského roku. Banka zaměstnávala 1084 pracovníků.

Banka i ve třetím čtvrtletí nadále zkvalitňovala a rozšiřovala produktovou nabídku. V oblasti hypoték mj. rozšířila nabídku tzv. americké hypotéky, zavedla pojišťovací balíček Triga či prodloužila splatnost hypoték až na 30 let. Nově banka představila rovněž studentský účet Kompletkonto Student a rozšířila spořící účet Včelička o úrazové pojištění.

Tomáš Kofroň
Raiffeisenbank a.s.