Raiffeisenbank do června hospodařila se ziskem 174 milionů Kč

Raiffeisenbank a.s. v prvním pololetí letošního roku zaznamenala výrazný růst v úvěrové oblasti, objem poskytnutých úvěrů od počátku roku vzrostl o 21 procent. Celková aktiva se zvýšila o 15 procent.

Raiffeisenbank a.s. hospodařila v prvním pololetí letošního roku s čistým ziskem 174,3 milionu korun. Pokles ve srovnání s minulým rokem je ovlivněn loňským jednorázovým příjmem z prodeje podílu ve společnosti Muzo, a dále nerovnoměrným čerpáním nákladů v minulém roce. Zdravý vývoj banky potvrzuje i výsledek za samotný červen, kdy banka vykázala nejvyšší měsíční zisk v historii, komentoval výsledky generální ředitel a předseda představenstva Lubor Žalman. Zisk banky před zdaněním dosáhl 225 milionů Kč.

Celková aktiva banky dosáhla ke konci června 72,8 miliardy korun a od počátku roku vzrostla o více než 15 procent. Za růstem bilanční sumy je především pozitivní vývoj v úvěrové oblasti. Objem poskytnutých úvěrů vzrostl od počátku roku o 21 procent na 42,6 miliardy korun. Celkové vklady pak vzrostly o více než deset procent na 49,5 miliardy korun.

V úvěrové oblasti se daří se především půjčkám obyvatelstvu, hlavně spotřebitelským úvěrům a hypotékám. Do konce července Raiffeisenbank poskytla 1500 hypotečních úvěrů občanům za dvě miliardy korun, čímž už překonala celoroční výsledek roku 2004. K nárůstu úvěrování dochází rovněž u velkých klientů a segmentu malých a středních firem. Zájemci o úvěr z řad podnikatelů a malých a středních firem mají nově možnost nezávazně si zjistit, jak velký úvěr a za jakých podmínek mohou získat.

Klienty banka obsluhuje na 49 pobočkách, počet pracovníků se ustálil na 1100.

Tomáš Kofroň
Raiffeisenbank a.s.