Raiffeisenbank do března zvýšila zisk o čtvrtinu na 431 milionů Kč

[Tisková zpráva] Raiffeisenbank zveřejnila své výsledky za první kvartál.

Hlavní ukazatele v meziročním srovnání:

•    Čistý zisk +26 % na 430,8 milionu Kč

•    Celková aktiva +6 % na 185 miliard Kč

•    Vklady klientů +11 % na 122,5 miliardy Kč

•    Úvěry klientům +4 % na 145,5 miliardy Kč

•    Provozní náklady klesly o 2,3 % na 1,07 miliardy Kč

•    Nárůst vlastního jmění o 15 %  na 13,6 miliardy Kč

•    Nárůst ztrát ze znehodnocení úvěrů a jiných pohledávek o 17 % na 542 milionů Kč.

„I v roce 2010 pokračujeme ve velmi dobrých obchodních výsledcích. Chtěl bych za tyto výsledky poděkovat našim klientům i zaměstnancům. Klientům za stále rostoucí důvěru, které si vážíme, a zaměstnancům za jejich profesionální práci a obětavost,“ komentoval výsledky generální ředitel a předseda představenstva Raiffeisenbank Lubor Žalman.

„Letošní rok zůstává vzhledem k ekonomickým prognózám nadále obtížný a naše očekávání ohledně vývoje trhu jsou spíše střízlivá. Zároveň ale pozorujeme první známky oživení trhu a chceme využít každé příležitosti, které toto oživení přinese. Ať už je to v oblasti úvěrování nebo péče o prémiovou klientelu, které chceme věnovat velkou pozornost,“ doplnil Lubor Žalman.

Bližší informace k hospodářským výsledkům za 1. čtvrtletí 2010

ČISTÝ ZISK: Čistý zisk banky meziročně vzrostl o 26 % na 430,8 milionu korun.

VKLADY A ÚVĚRY: Celková aktiva vzrostla meziročně o 6 % na 185 miliard korun. K růstu došlo především díky klientským vkladům, které narostly o 11 %  na 122,5 miliardy korun.

V prvním čtvrtletí dochází k mírnému oživení i v oblasti úvěrů. K oživení přitom dochází jak ve firemním sektoru, tak u domácností, kde roste zájem především o hypotéky. V meziročním srovnání to představuje růst o více než 4 % na 145,5 miliardy Kč.

NÁKLADY: Provozní náklady  meziročně klesly o 2,3 % na 1,07 miliardy korun.

KAPITÁL: Vlastní jmění banky meziročně vzrostlo o 15% na 13,6 miliardy korun. Kapitálová přiměřenost banky zůstala stabilně vysoká na úrovni 10,7 %. Došlo k  výraznému zlepšení poměrových ukazatelů, poměr nákladů a výnosů se zlepšil na 51,4 % a návratnost kapitálu před daní (ROE) dosáhla 17,3 %.

ŘÍZENÍ RIZIK:  Ztráty ze znehodnocení úvěrů a jiných pohledávek ve výši 542 milionů korun představují meziroční nárůst o 17 %. Nárůst nákladů na rizika souvisí s přetrvávajícím stavem ekonomiky a pokračujícím nárůstem objemu nesplácených úvěrů napříč trhem. I pro rok 2010 zůstává jedním z hlavních cílů banky efektivní vymáhání.

STRUKTURA VÝNOSŮ: Úrokové výnosy se i nadále na nárůstu zisku podílejí rychlejším tempem než výnosy z poplatků. Čisté úrokové výnosy meziročně vzrostly o 14 % na 1,68 miliardy korun, zatímco příjmy z poplatků (především díky částečnému oživení obchodování ve firemním sektoru) vzrostly o 12 % na 428 milionů korun.

Další události za první čtvrtletí 2010

•    Raiffeisenbank oznámila větší důraz na obsluhu tzv. prémiových klientů. Banka v rámci konceptu Raiffeisen Premium Banking v příštích 18 měsících výrazně rozšíří počet poboček i zaměstnanců obsluhujících klienty s vyššími příjmy.

•    Prémioví klienti mohou v bance získat výrazné slevy na poplatcích, banka klade důraz na nové speciální produkty (např. offsetová hypotéka), vysoce profesionální poradenství a osobní finanční plánování.

•    Banka chce podpořit zájem o hypotéky. Banka v 1. čtvrtletí představila zcela novou tzv. offsetovou hypotéku, u které klient platí úroky jen z částky hypotéky převyšují úspory na spořicím účtu. Nastartování zájmu o hypotéky podpořila rovněž snížením úrokových sazeb a navýšením maximální možné výše úvěru na 90 % hodnoty zastavené nemovitosti.

•    Banka stále hledá nové příležitosti ke svému růstu. V květnu převzala portfolio spotřebitelských úvěrů od Citibank v objemu 750 milionů korun.

•    Přes pokračující slabou poptávku na trhu pozorujeme mírné oživení zájmu o úvěry pro podnikatele a střední firmy. Pro firmy s ročním obratem od 30 do 250 milionů korun banka zjednodušila proces vyřízení úvěru. Hlavním cílem změn je vedle zkrácení času potřebného pro zpracování žádostí i vyšší dostupnost standardních úvěrů pro klienty, kteří nevykazují známky zvýšeného úvěrového rizika.

•    Nové investiční produkty. V prvním čtvrtletí Raiffeisenbank představila dva nové fondy investující do rozvíjejících se ekonomik, které mohou klientům nabídnou potenciálně vyšší výnos.

•    Raiffeisenbank byla vyhlášena Nejvstřícnější bankou v České republice, uspěla přitom  jak v hlasování veřejnosti, tak i u odborné poroty. Projekt Vstřícná banka hodnotí mj. poplatkovou politiku bank, přehlednost jejich sazebníků či hodnocení veřejnosti.