Raiffeisenbank do března zvýšila zisk o 35 % na 580 milionů korun

[Tisková zpráva] Čtvrtletní výsledky Raiffeisenbank.

HLAVNÍ UKAZATELE V MEZIROČNÍM SROVNÁNÍ

•    Čistý zisk vzrostl o 34,7 %  na 580 milionů Kč

•    Celková aktiva +6,3 % na 193,5 miliardy Kč

•    Vklady klientů  +3,1 % na 126,3 miliardy Kč

•    Úvěry klientům +8,2 % na 157,5 miliardy Kč

•    Pokles ztrát ze znehodnocení úvěrů a jiných pohledávek o 28 % na 390 milionů Kč.

„Daří se nám růst v úvěrech i vkladech. U úvěrů vidíme nárůst poptávky ze strany firemních klientů, a to nejen o provozní financování, ale dochází už i k prvnímu oživení investiční aktivity firem. V oblasti vkladů se pak zvyšuje zájem především o spořicí účty. To vše přispělo k nárůstu k našich výnosů i čistého zisku,“ komentoval výsledky za 1. čtvrtletí generální ředitel a předseda představenstva Raiffeisenbank Lubor Žalman.

„Kromě toho nárůst čistého zisku pozitivně ovlivňuje rovněž pokles tvorby opravných položek. Situace se zlepšuje především ve firemním sektoru, u domácností ke zlepšení zatím nedochází, stav už se ale ani nezhoršuje,“ dodal.

„V letošním roce nás čeká největší expanze pobočkové sítě v historii, chceme letos a příští rok otevřít asi 40 nových poboček a nabrat několik set nových lidí. Už v posledním roce se počet našich zaměstnanců přitom zvýšil o více než 350. Kromě prémiových klientů budeme více rozvíjet rovněž služby pro privátní klienty pod značkou Friedrich Wilhelm Raiffeisen. Chceme dále posilovat náš tržní podíl v úvěrové oblasti a velkou prioritou pro letošní rok jsou práce na novém IT systému, který chceme spustit v příštím roce,“ nastínil Lubor Žalman priority pro letošní rok.

BLIŽŠÍ INFORMACE K HOSPODÁŘSKÝM VÝSLEDKŮM ZA 1. ČTVRTLETÍ 2011

ČISTÝ ZISK A VÝNOSY Čistý zisk banky meziročně vzrostl o 34,7% na 580 milionů korun. Za nárůstem zisku je především nárůst obchodování a s tím související růst výnosů a rovněž pokles tvorby opravných položek. Čisté úrokové výnosy meziročně vzrostly o 4,3 % na 1,76 miliardy korun,  příjmy z poplatků (především díky oživení obchodování ve firemním sektoru) vzrostly o 19,1 % na 510 milionů korun. Příjmy z poplatků tak tvoří zhruba dvacet procent celkových příjmů banky.

ŘÍZENÍ RIZIK  Ztráty ze znehodnocení úvěrů a jiných pohledávek klesly meziročně o 28 % na 390 milionů korun. Pokles o 152 milionů korun je způsoben především nižší tvorbou opravných položek ve firemním sektoru, naopak stále vysoká nezaměstnanost nadále nesnižuje objem nesplácených úvěrů domácností. Ani u domácnosti však už nedochází ke zhoršování situace.

NÁKLADY Provozní náklady meziročně vzrostly o 20,7 % na 1,29 miliardy korun. Nárůst je způsoben především růstem počtu poboček a s tím souvisejícím nárůstem počtu zaměstnanců (náklady na zaměstnance vzrostly o 27 %). Pokračující rychlý růst IT investic souvisí s přípravami na nový IT systém, který banka spustí v příštím roce.

VKLADY A ÚVĚRY Celková aktiva vzrostla meziročně o 6,3 % na 193,5 miliardy korun. Objem úvěrů meziročně vzrostl o 8,2% na 157,5 miliardy korun, jen v samotném prvním čtvrtletí vzrostl o pět miliard korun. K nárůstu dochází především ve firemním sektoru. Objem vkladů se zvýšil o 3,1 procenta na 126,3 miliardy Kč. U domácností dochází hlavně k nárůstu vkladů na spořicích účtech.

KAPITÁL Vlastní jmění banky meziročně vzrostlo o téměř miliardu na 14,5 miliardy Kč, k dalšímu nárůstu došlo ve 2. čtvrtletí po navýšení základního kapitálu a připsání nerozděleného loňského zisku.  Kapitálová přiměřenost banky zůstala stabilně vysoká na úrovni 10,6 %. Poměr nákladů a výnosů se dostal na 52,5 % a návratnost kapitálu (ROE) dosáhla 16,29 %.

DALŠÍ NOVINKY V PRVNÍM ČTVRTLETÍ A VÝHLED NA ROK 2011

EXPANZE POBOČKOVÉ SÍTĚ Raiffeisenbank v letošním roce prochází nejvýraznější expanzí pobočkové sítě ve své historii, plánuje otevřít asi 40 nových poboček a poradenských center. V prvním čtvrtletí otevřela Raiffeisenbank celkem sedm nových obchodních míst: dvě nové pobočky v Praze, přičemž pobočka ve Štěrboholích je otevřena i o víkendu. Dále jsme zprovoznili čtyři nová poradenská centra pro prémiové klienty (klienti s příjmy nad 25 tisíc Kč čistého, na které se chce banka zaměřovat) v různých regionech: Frýdek-Místek, Opava, Hradec Králové, Plzeň. Rychlejší expanze pokračovala i ve 2. čtvrtletí, momentálně tak banka obsluhuje klienty na zhruba 110 pobočkách.

NÁRŮST POČTU ZAMĚSTNANCŮ  S pobočkovou expanzí souvisí i nárůst počtu zaměstnanců. Za poslední rok se počet zaměstnanců banky zvýšil o téměř 400, ke konci března banka zaměstnávala 2925 pracovníků. Banka nabírá nové kolegy především na přímou obsluhu klientů, roste i počet IT expertů.

ROZVOJ PRIVÁTNÍHO BANKOVNICTVÍ V prvním čtvrtletí zahájila Raiffeisenbank zahájila rovněž rozvoj privátního bankovnictví pod samostatnou značkou Friedrich Wilhelm Raiffeisen. Banka se chce do pěti let stát jednou z vedoucích bank v tomto nejrychleji rostoucím klientském segmentu.

ZAHÁJENÍ SPOLUPRÁCE S VODAFONE Předpokládáme rychlý rozvoj bankovnictví přes chytré mobily, proto jsme zahájily spolupráci s operátorem Vodafone. V tuto chvíli nabízíme společnou kreditní kartu a Vodafone má umístěno několik svých prodejních stánků na našich pobočkách, budeme dále rozšiřovat spolupráci.

NEW CONNECT Raiffeisenbank se stala prvním ryze českým autorizovaným poradcem pro vstup na polský trh New Connect, který nabízí alternativní přístup ke kapitálu. V tuto chvíli je banka v pokročilé fázi jednání s několika zájemci o vstup na polskou burzu.

NOVÉ PRODUKTY A SLUŽBY

V prvním čtvrtletí pokračovala banka v rozvoji nových produktů a služeb. U klientů měl velký úspěch nový spořicí účet eKonto Flexi, který nabízí úrokovou sazbu až 2,5 %. Banka dále na trh uvedla mj. nové životní pojištění Dividenda, novou emisi hypotečních zástavních listů s výnosem 3,3 % či Kombi vklad s bonusovým výnosem.

PWC: RAIFFEISENBANK JE NEJLEPŠÍ BANKOU V ČR Poradenská společnost PwC uskutečnila ve čtyřech zemích střední a východní Evropy průzkum zaměřený na kvalitu bankovních služeb. Podle tohoto průzkumu jsou české banky ze srovnávaných čtyř zemí nejlepší (dalšími zeměmi v hodnocení jsou Slovensko, Rusko a Ukrajina) a jejich služby jsou  na vyspělé evropské úrovni. Raiffeisenbank přitom byla vyhlášena nejlepší bankou v ČR a nejvyšší hodnocení získala ve všech pěti sledovaných kategoriích: značka, komunikace, prostředí, nabídka a kultura.

PRÁCE NA NOVÉM IT SYSTÉMU Banka intenzivně pracuje na novém IT systému, který nahradí dosavadní systémy Raiffeisenbank a bývalé eBanky. Hlavním dodavatelem systému je indický Infosys. Projekt má za sebou analytickou fázi a přizpůsobení nového systému požadavkům banky, momentálně pracujeme na testování prvních dodávek nového systému. Spuštění je plánováno na rok 2012.