Raiffeisen Zentralbank schválila navýšení kapitálu až o 335,6 milionu eur

Mimořádná valná hromada Raiffeisen Zentralbank Österreich AG (RZB) schválila návrh na navýšení kapitálu společnosti až o 335,6 milionu EUR, což odpovídá nárůstu kapitálu až o 24,1 procenta. Nový kapitál by měl podpořit další expanzi v Rakousku a regionu střední a východní Evropy.

Na úpisu kapitálu se budou podílet pouze stávající akcionáři, první část úpisu by měla být uskutečněna zhruba v polovině listopadu, zbývající pak do roku 2009. RZB použije nový kapitál k dalšímu růstu v Rakousku a střední a východní Evropě, uvedl předseda představenstva RZB Walter Rothensteiner.

Celkem 87,7 procenta akcií RZB nyní drží regionální rakouské banky Raiffeisen, mezi zbývajícími akcionáři jsou mj. Österreichische Volksbanken či rakouská pojišťovna Uniqa.

V minulých dnech došlo k navýšení kapitálu rovněž v Raiffeisen International, která je dceřinou společností RZB pro síťové banky v regionu střední a východní Evropy a mateřskou společností Raiffeisenbank a.s. v České republice. Kapitál Raiffeisen International se zvýšil o 200 milionů EUR, když se stejným podílem na jeho navýšení podílely IFC a Evropská banka pro obnovu a rozvoj.

Tomáš Kofroň
Raiffeisenbank a.s.