Raiffeisen stavební spořitelna snižuje úroky úvěrů a ruší poplatky za některé úvěry

Raiffeisen stavební spořitelna vždy před jarní a podzimní sezónou připravuje nové produkty a zvýhodňuje stávající. Od 1.září 2005 bude platit několik výrazných změn v úvěrové oblasti.

Všechny překlenovací úvěry nad 300 000 korun bez poplatku!

Překlenovací úvěr Horizont

• lepší úroková sazba 4,7 % p.a. při zástavě nemovitosti, 4,9 % p.a. bez zástavy (původní)
  • zrušení povinného životního pojištění, pokud je úvěr dostatečně zajištěný
  • další snížení úročení o 0,1 % p.a. pokud je úvěr pojištěn, tzn. pojištění pro případ smrti a trvalých následků

Úvěr Spektrum

• lepší úroková sazba: 6,5 % p.a. při zástavě nemovitosti, 6,7 % p.a. bez zástavy (původní)
  • snížení minimálních vlastních prostředků z 20 % na 10 % z cílové částky

Přímé oslovení klientů, kteří mají nárok na přidělení úvěru ze stavebního spoření s exkluzivní nabídkou

• úroková sazba úvěru 4,9 % p.a. (sleva 1,1 % oproti normální nabídce)
  • garance zařízení úvěru do 7 dnů
  • 80 % z hodnoty úvěru obdrží klient ihned na účet
  • do 150 000 Kč nemusí být úvěr zajištěný
  • bez poplatku za sjednání úvěru

Překlenovací úvěry i ty standardní ze stavebního spoření jsou hlavním předmětem našich podzimních změn, vysvětluje DR. Ing. Pavel Chmelík, náměstek generálního ředitele a místopředseda představenstva Raiffeisen stavební spořitelny. Snížili jsme úrokové sazby dvou našich úvěrových produktů – Horizontu, který je tzv. konkurencí hypoték a má nulovou akontaci a také produktu Spektrum. Poměrně razantně na 4,9 % z dřívějších 6,0 % jsme snížili úrokové zatížení v případě stavebního úvěru pro klienty, kteří splnili podmínky pro přidělení. Poslední, ale zásadní změnou je zrušení poplatků za přidělení úvěrů v hodnotě větší než 300 tisíc korun, což doposud činilo 1 % z částky, takže při milionovém úvěru na byt klient ušetří 10 tisíc korun.

STÁVAJÍCÍ VÝHODNÉ NABÍDKY PRODUKTŮ

Premium plus překlenovací úvěr se sazbou 2,99% p.a. s 1% úhradou za poskytnutí úvěru nebo 3,49 % p.a. bez poplatku. Tzv. věrnostní program pro stávající klienty.

NOVÝ ÚVĚROVÝ PROCES V RSTS

V Raiffeisen stavební spořitelně byl v červenci toho roku spuštěn nový úvěrový systém, který představuje zásadní změnu ve způsobu zpracování a schvalovaní úvěrových žádostí. Změna nastává již při prvním kontaktu klienta s obchodním zástupce – oprávněný a proškolený obchodní zástupce spolu s klientem vyplní žádost o poskytnutí úvěru (případně i smlouvu o stavebním spoření) do speciální aplikace. Po zadání požadovaných údajů se klient na místě dozví, zda jsou jeho příjmy pro poskytnutí daného úvěru dostatečné a zda splňuje další podmínky pro poskytnutí úvěru. Současně jsou při návštěvě zkompletovány veškeré podklady v papírové podobě.

Po napsání požadovaných údajů do elektronického systému a provedení nastavených kontrol jsou data odeslána do bankovního systému RSTS. Přenos probíhá prostřednictvím internetové sítě, jsou dodržována nadstandardní zabezpečení, která zamezují přístupu neoprávněné osoby k datům. Současně jsou papírové podklady odeslány do centrály RSTS. Příslušný pracovník centrály tak může začít se zpracováním úvěrové žádosti prakticky okamžitě, aniž by čekal na dokumenty v papírové podobě. V okamžiku obdržení papírových podkladů dojde pouze k překontrolování správnosti a kompletnosti požadovaných podkladů. Následně je úvěrový případ schválen a úvěrová smlouva je zaslána klientovi.

Výhody nového úvěrového procesu:

• Rychlost zpracování úvěrových žádostí – je plně využit čas, po který je „papírová složka“ na cestě do centrály RSTS.
  • Klient odchází po návštěvě kontaktního místa s jasnou představou o tom, zda může úvěr vzhledem ke svým příjmům obdržet, případně, zda musí svůj požadavek snížit nebo doplnit přistupitele.
  • Obchodní zástupce má díky webové aplikaci možnost sledovat všechny procesy úvěrové žádosti a následně informovat klienta (žádost schválena, zpracovávána, zamítnuta atd.)

Od zavedení nového úvěrového procesu si RSTS slibuje zejména zrychlení a zkvalitnění procesu schvalování úvěrových žádostí.