RAIFFEISEN SLAVÍ 20 LET VE STŘEDNÍ A VÝCHODNÍ EVROPĚ

Rakouská finanční skupina Raiffeisen v těchto dnech slaví 20. výročí od zahájení svého působení ve střední a východní Evropě. Právě před 20 lety založila dceřinou banku v Maďarsku, nyní na 16 trzích tohoto regionu obsluhuje více než 11,7 milionu klientů.

„Do Maďarska jsme vstoupili dlouho před tím, než se změnil politický systém ve východní Evropě. Bylo to jako skok do ledové vody,“ uvedl generální ředitel Raiffeisen International Herbert Stepic. Po politických změnách na přelomu 80. a 90. let pokračovala skupina Raiffeisen v regionální expanzi.

V roce 1991 byly založeny Raiffeisen Bank Polska a slovenská Tatrabanka. Do roku 1998 vznikly banky v České republice, Bulharsku, Chorvatsku, Rusku a Rumunsku, poslední nově založenou bankou byla dceřiná společnost v Srbsku v roce 2001. „V mnoha zemích jsme se stali první zahraniční bankou na trhu, což nám umožnilo prosadit značku a získat kvalifikované pracovníky. Nyní je Raiffeisen vedoucí bankou v regionu,“ uvedl Stepic.

Od roku 2000 se s rostoucím významem regionu Raiffeisen rozhodla růst i díky akvizicím. První byla Market Banka v Bosně a Hercegovině, následovalo dalších devět bank včetně největší Bank Aval na Ukrajině, posledním přírůstkem je česká eBanka. Skupina tak za méně než šest let koupila deset bank, za které zaplatila přes dvě miliardy euro.

V současné době celková aktiva Raiffeisen International přesahují 50 miliard euro a skupina je jednou z největších bank v regionu a jednou z nejrychleji rostoucích na světě. „V posledních deseti letech rostou naše celková aktiva i zisk před zdaněním o 40 procent ročně,“ uvedl Stepic. Skupina přitom zaměstnává 52 tisíc pracovníků. „Od zahájení expanze jsme vytvořili více než 20 tisíc pracovních míst,“ dodal.

Skupina nyní působí na 16 trzích regionu, na osmi z nich patří mezi tři největší banky. Obsluhuje více než 11,7 milionu klientů na téměř 2800 obchodních místech. Síť poboček sahá od Prahy až po Vladivostok a pokrývá 11 časových pásem.

Po Číně a Indii je přitom střední a východní Evropa region s nejsilnějším růstem. Analytici skupiny přitom předpokládají, že bankovní trhy v této oblasti porostou až do roku 2014 ročně o 14 až 22 procent. „Naším cílem je růst rychleji než trh. Čím více se posouváme na východ, tím méně rozvinutý bankovní trh tam je. Převážná část lidí žijících na Ukrajině nebo v Rusku nemá do dneška žádný bankovní kontakt. V těchto zemích máme přitom lepší pozici než kterákoli jiná západní banka,“ dodal Stepic.

Raiffeisen International předpokládá, že její celková aktiva do roku 2008 porostou ročně minimálně o 20 procent, největší nárůst lze čekat v zemích Společenství nezávislých států. Návratnost kapitálu by do roku 2009 měla dosáhnout 25 procent, poměr nákladů a výnosů by měl klesnout pod 58 procent.