Raiffeisen International loni předběžně vykázala rekordní zisk 982 miliónů euro

Raiffeisen International se kvůli současným nejistotám na trzích rozhodla zveřejnit předběžné neauditované výsledky za loňský rok. Kompletní výsledky zveřejní banka 26. března.

Raiffeisen International Bank-Holding AG loni vykázala další rekordní zisk, a to navzdory potížím, které v loňském posledním čtvrtletí zasáhly celý bankovní sektor. Konsolidovaný zisk vzrostl o 17 procent na 982 milionů euro. Nejvíce k tomuto nárůstu přispěl růst úrokových výnosů, které se zvýšily o 34 procent na 3,2 miliardy euro. Příjmy z poplatků vzrostly o 20 procent na 1,5 miliardy eur. Těmito předběžnými výsledky jasně ukazujeme, že náš obchodní model funguje i ve velmi obtížném tržním prostředí, komentoval výsledky generální ředitel Raiffeisen International Herbert Stepic.

Tvorba opravných položek vzrostla na 780 milionů euro oproti 357 milionům v roce 2007. Tento loňský vývoj jednak odráží konzervativní přístup skupiny k řízení rizik, jednak umožňuje vstřebání případných budoucích rizik.

Skupina se v loňském roce zaměřila především na vklady klientů, které meziročně vzrostly o devět procent na 44,2 miliardy eur. Podařilo se nám výrazně posílit naše vklady a likviditu. Podtrhuje to naší velmi silnou pozici v regionu a velkou důvěru klientů ve značku Raiffeisen, dodal Stepic.

Poskytnuté úvěry vzrostly o 18 procent na 58 miliard eur. Celková aktiva skupiny dosáhla 85,4 miliardy eur, což je o 17 procent více než na konci roku 2007.

Analytici RZB počítají v letošním roce s propadem HDP ve střední a východní Evropě o 1,3 procenta, ke stejnému poklesu by mělo dojít i v Rakousku. Přes tyto údaje stále považuje Stepic tento region za motor Evropy a zdůrazňuje, že je důležité udržet tento motor v chodu. Přehnané obavy z rizik v tomto regionu vytváří možné překážky pro dosažení tohoto cíle.

Tyto obavy ovlivnily cenu akcií mnoha firem působících v tomto regionu, ceny akcií jsou tak odděleny od ekonomického vývoje těchto firem, což může mít i dlouhodobě negativní následky. Nesmíme se vrátit k dvourychlostní Evropě. Evropská unie a řada jiných institucí investovaly příliš mnoho do projektu společné a stabilní Evropy. Raiffeisen International své dlouhodobé zájmy v tomto regionu prokázala už během ruské krize v roce 1998 a významně přispívá k ekonomické stabilitě regionu, uzavřel Stepic.