Raiffeisen International opět s rekordními výsledky

Konsolidovaný zisk Raiffeisen International vzrostl o 43 procent. Silný růst v obchodech s retailovými klienti. Celková aktiva se zvýšila na 67,5 miliardy euro. Skupina obsluhuje přes 13 milionů klientů.

Raiffeisen International Bank-Holding AG, součást Raiffeisen Zentralbank Österreich AG (RZB) Group, ve 3. čtvrtletí letošního roku pokračovala v silném organickém růstu. Konsolidovaný zisk meziročně vzrostl o 43 procent na 625,7 milionu euro. Zisk před zdaněním vzrostl o 46 procent na 953,4 milionů euro a zisk po zdanění o 44 procent na 736,6 milionu euro.

V samotném třetím čtvrtletí dosáhl konsolidovaný zisk 224 milionů euro, což je po odečtení loňských mimořádných výnosů nejlepší čtvrtletní výsledek v historii skupiny. Dosavadní nejlepší výsledek z letošního 2. čtvrtletí byl překonán o 16 milionů euro. „Výsledky za třetí čtvrtletí opět potvrdily naší silnou pozici. Turbulentní vývoje na světových finančních a úvěrových trzích neměly na náš růst žádný podstatný vliv. Naše strategická pozice na jednom z nejvíce atraktivních regionů nám umožňuje pokračovat v růstu i zvyšování ziskovosti,“ komentoval výsledky generální ředitel Raiffeisen International Herbert Stepic.

Celková aktiva skupiny ke konci září dosáhla 67,5 miliardy euro a ve srovnání s koncem minulého roku vzrostla o 21 procent. Tento růst byl způsoben především vyšším zájmem o půjčky. Objem poskytnutých úvěrů od počátku roku vzrostl téměř o 30 procent na 45,4 miliardy euro. K růstu přitom dochází ve všech regionech, nejvíce v zemích Společenství nezávislých států. Vklady klientů vzrostly o 12 procent na 37,2 miliardy euro, nejrychleji přitom vklady rostou v jihovýchodní Evropě.

V září letošního roku Raiffeisen International přivítala svého 13miliontého zákazníka. Skupina se původně zaměřovala především na firemní klienty a výraznou expanzi mezi drobné klienty zahájila v roce 1999. Na konci roku 2004 už měla pět milionů klientů a na konci loňského roku přes 12 milionů zákazníků, které momentálně obsluhuje na více než třech tisících pobočkách.

Ke konci září měla skupina 3023 obchodních míst a od počátku roku otevřela 175 nových poboček. Mezi mezinárodními bankovními skupinami je tak největší bankou podle počtu poboček. „Na nejvíce slibných bankovních trzích Evropy máme distribuční síť, se kterou se nikdo nemůže srovnávat,“ dodal Stepic. Počet zaměstnanců skupiny od počátku roku vzrostl o osm procent na 57.019.

Největší část zisku v letošním roce přinesou obchody s firemními klienty. Raiffeisen International letos zesílí zaměření na střední firmy tohoto segmentu. V bankovnictví pro drobné klienty se bude i nadále zaměřovat na rozvoj pobočkové sítě, alternativních distribučních kanálů a prodej produktů správy aktiv a pojišťovacích služeb.

Za celý letošní rok skupina plánuje zisk na úrovni 750 milionů euro. Do roku 2009 chce ročně zvyšovat svá celková aktiva minimálně o 20 procent, k největším nárůstům by mělo dojít v zemích Společenství nezávislých států.