Raiffeisen International opět s rekordními výsledky

Raiffeisen International Bank-Holding AG, do jejíž skupiny patří i Raiffeisenbank a.s. v České republice, zvýšila konsolidovaný zisk o 33.4 procent na 279,1 milion eur. Celková aktiva vzrostla o 20.2 procent na 34,7 miliardy eur. Po získání Bank Aval se Raiffeisen International stala hlavním hráčem na ukrajinském trhu.

Raiffeisen International Bank-Holding AG (Raiffeisen International) opět dosáhla rekordních výsledků a i ve třetím čtvrtletí potvrdila růstovou tendenci. Zisk před zdaněním dosáhl hodnoty 416.4 milionu eur, což znamená ve srovnání s odpovídajícím účetním obdobím roku 2004 nárůst o 28.3 procenta. Zisk po zdanění dosáhl výše 334.9 milionu eur (o 28.3 procenta více než za prvních devět měsíců roku 2004). Konsolidovaný zisk (po odpočtech na minority) za první tři čtvrtletí zaznamenal nejsilnější nárůst o 33.4 procenta na 279.1 milionu eur. Zisk před zdaněním za třetí čtvrtletí dosáhl výše 143.1 milionu eur, což je mírně vyšší hodnota než i tak dobrý výsledek druhého čtvrtletí, jenž činil 140 milionů eur. Všechna čísla pocházejí z pramenů International Financial Reporting Standards (IFRS).

Naše dobré čtvrtletní výsledky potvrzují pozitivní vývojový trend uplynulých měsíců. Dosáhli jsme zvýšení objemů i rozšíření klientské základny ve všech obchodních segmentech, což jen potvrzuje důvěru našich investorů, uvedl Herbert Stepic, generální ředitel Raiffeisen International.

Celková aktiva vzrostla o 20,2 procenta na částku 34,7 miliardy eur. Klientské úvěry přitom vzrostly o 28,8 procent na 20,9 miliard eur, vklady klientů se zvýšili o 18,8 procent na 21,6 miliardy eur. Nedávno získaná banka JSPP Bank Aval není v této bilanci zahrnuta, protože bude v rámci skupiny Raiffeisen International Group konsolidována teprve v posledním čtvrtletí roku 2005.

Největší částí k zisku přispívají země jihovýchodní Evropy a země Společenství nezávislých států, které vykázaly nárůst o 36.5 procenta na 139.5 milionu eur v jihovýchodní Evropě a o 48.3 procenta na 96.3 milionu eur v segmentu zemích Společenství nezávislých států.

Skupina ke konci září poskytovala služby 6,1 milionu zákazníků, což je ve srovnání s koncem roku 2004 nárůst o více než 1 milion. V letošním roce otevřela 89 nových obchodních míst a na konci září klienty obsluhovala na 1005 pobočkách. Raiffeisen International ke konci třetího čtvrtletí zaměstnávala 25.712 pracovníků, což představuje meziroční nárůst o 12,5 procenta.

Tomáš Kofroň
Raiffeisenbank a.s.