RAIFFEISEN INTERNATIONAL LONI VÝRAZNĚ ZVÝŠILA ZISK

Konsolidovaný zisk vzrostl o 55 procent, celková aktiva dosáhla 56 miliard eur. Nejrozsáhlejší prodejní síť v zemích střední a východní Evropy. Skupina Raiffeisen International měsíčně získává 150 tisíc nových klientů a celkově obsluhuje přes 12 milionů zákazníků.

Raiffeisen International Bank-Holding AG, součást RZB Group, v loňském roce výrazně vylepšila své výsledky a opět zaznamenala rekordní zisk. Konsolidovaný zisk vzrostl bez započtení jednorázových vlivů o 55 procent na 594 milionů euro. Zisk před zdaněním dosáhl 891 milionů eur oproti 569 milionům v roce 2005 a zisk po zdanění dosáhl 686 milionů oproti 460 milionům v roce 2005. Zisk na akcii tak vzrostl na 4,17 euro z předchozích 2,79 eura. Údaje jsou podle mezinárodních účetních standardů IFRS.

V loňském roce realizovala skupina prodeje dvou bank: minoritního podílu v kazašské Bank TuranAlem za 102 milionů eur a bývalé Raiffeisenbank Ukraine za 486 milionů euro. Čistý výnos z těchto prodejů tak dosáhl 588 milionů eur. Po započtení těchto jednorázových výnosů vzrostl konsolidovaný zisk na 1,182 miliardy eur, což představuje meziroční nárůst o 209 procent.

„Rok 2006 byl pro nás opět velmi úspěšný. Naše růstová dynamika je nejlépe vidět na vývoji zisků, které za poslední čtyři roky vzrostly šestinásobně. Navíc jsme se rozhodli pro akvizici ruské Impexbank. Jako největší zahraniční banka v Rusku a celém regionu Společenství nezávislých států, máme vynikající pozici na těchto trzích s nejvyšším potenciálem růstu,“ komentoval výsledky generální ředitel Raiffeisen International Herbert Stepic.

Celková aktiva skupiny meziročně vzrostla o 37 procent na 55,9 miliardy eur. Zhruba 90 procent z tohoto nárůstu přitom bylo dosaženo organickým růstem, pouze zbylých 10 procent připadá na akvizice. Za poslední čtyři roky se tak celková aktiva zvětšila téměř čtyřnásobně.

Poskytnuté úvěry klientům přitom vzrostly o 42 procent na 35 miliard euro, vklady se zvýšily o 33 procent na 33,2 miliardy euro. „Silně opět rostly obchody s firemními klienty a tento segment tak pro nás z hlediska zisku i aktiv zůstává nejdůležitějším. Obchody s drobnými klienty však rychle rostou a loni vytvořily téměř třetinu zisku před zdaněním,“ dodal finanční ředitel Martin Grüll.

Vysoká kvalita služeb a produktů se spolu s rostoucí poptávkou a dalším růstem prodejní sítě odrazila v silném nárůstu počtu klientů. Na konci roku tak skupina obsluhovala 12,1 milionu klientů oproti 9,7 miliardy na konci roku 2005. „Každý měsíc se k Raiffeisen obrací 150 tisíc nových klientů,“ uvedl Stepic.

V loňském roce Raiffeisen International otevřela 178 nových poboček, po započtení akvizic loni získala 405 nových poboček. Na konci roku tak klienty na 16 trzích střední a východní Evropy obsluhovala ve 2848 prodejních místech. „Žádná jiná mezinárodní banka v regionu nemá tak rozsáhlou prodejní síť. Otevíráme tři až čtyři pobočky týdně,“ dodal Stepic. Strmý růst dokumentuje fakt, že ještě v roce 2000 měla skupina pouze 185 poboček. Počet zaměstnanců přitom vzrostl o 21 procent na 52.732 lidí.

Loňské úspěchy se odrazily i v nárůstu ceny akcií Raiffeisen International. Zatímco na počátku roku 2005 se začaly obchodovat na 55,55 euro za akcii, poslední obchodní den loňského roku uzavřely na 115,51 eura za akcii. To představuje nárůst o 108 procent a nejlepší vývoj v evropském indexu DJ Euro Stoxx Banks. Představenstvo valné hromadě navrhne výplatu dividend ve výši 0,71 eura na akcii (loni 0,45 eura na akcii).

Vedení společnosti očekává v letošním roce dosažení konsolidovaného zisku ve výši minimálně 700 milionů euro. Největší přínos lze i letos očekávat od segmentu obchodování s firemními klienty. Do roku 2009 Raiffeisen International předpokládá růst celkových aktiv o 20 procent ročně, k největším nárůstům dojde v zemích Společenství nezávislých států. Návratnost kapitálu ROE by měla přesáhnout 25 procent v roce 2009, poměr nákladů a výnosů C/I je očekáván pod 58 procenty.