Raiffeisen International kupuje ukrajinskou Bank Aval

Skupina Raiffeisen International Bank-Holding AG, kam patří i Raiffeisenbank a.s. v České republice, se stane největší bankou na rychle rostoucím ukrajinském trhu. Bank Aval skvěle strategicky zapadá do existující sítě a umožní další růst aktivit především v oblasti drobných klientů.

Raiffeisen International ukončila jednání o nákupu podílu v druhé největší ukrajinské bance od současných majitelů. Skupina získá majoritní podíl ve výši 93,5 procenta. Po dohodě obou stran nebude kupní cena zveřejněna. Transakce ještě podléhá schválení ukrajinské centrální banky a ostatních dozorčích orgánů na Ukrajině i v Rakousku.

Podle generálního ředitele Raiffeisen International Herberta Stepice je tato akvizice dalším důležitým krokem k posílení vedoucí pozice skupiny na ukrajinském trhu, stejně jako ve střední a východní Evropě. Ukrajina je pro nás jedním z nejdůležitějších trhů, stáváme se na zdejším trhu bankou číslo 1, komentoval akvizici Herbert Stepic.

Bank Aval byla založena v březnu 1992. Na konci loňského roku dosáhla její celková aktiva 1,57 miliardy eur, banka vytvořila zisk ve výši 38 milionů eur. Bank Aval na konci loňského roku zaměstnávala téměř 18 tisíc lidí a klienty obsluhovala na přibližně 1380 obchodních místech. Skupina Raiffeisen již nyní na ukrajinském trhu působí prostřednictvím JSBC Raiffeisenbank Ukraine, která je s celkovými aktivy ve výši 627 milionů eur sedmou největší ukrajinskou bankou. Zaměstnává přibližně 1000 zaměstnanců a disponuje 22 pobočkami. Obě banky společně tak vytvoří největší bankovní skupinu na Ukrajině s tržním podílem 11,5 procenta. Zatím však budou obě banky působit odděleně a k jejich spojení dojde až později.

Ukrajinský trh má velký potenciál růstu. Zatímco celá tamní ekonomika loni rostla o 12 procent, bankovní trh se zvýšil o 30 procent. Skupina Raiffeisen nyní v regionu obsluhuje téměř 5,7 milionu klientů, akvizicí Bank Aval se tento počet zvýší téměř o tři miliony.

Tomáš Kofroň
Raiffeisenbank a.s.