Raiffeisen International dosáhla nejvyššího čtvrtletního zisku v historii

Zisk před zdaněním vzrostl o 45 procent na 194 milionů eur. Výrazně rostou výnosy především v zemích Společenství nezávislých států.

Raiffeisen International Bank-Holding AG, do jejíž skupiny patří i Raiffeisenbank v České republice, vykázala v prvním čtvrtletí letošního roku zisk před zdaněním ve výši 193,9 milionu eur. To představuje meziroční nárůst o 45,4 procenta a vytvoření největšího čtvrtletního zisku v historii banky. Zisk po zdanění vzrostl o 39 procent na 151,5 milionu eur, konsolidovaný zisk se zvýšil o 34 procent na 124,2 milionu. „Úspěšným startem do letošního roku zatím plníme cíle stanovené pro letošní rok,“ komentoval výsledky generální ředitel Herbert Stepic.

Celková aktiva skupiny dosáhla 42 miliard eur a od konce loňského roku vzrostla o 3,2 procenta. Ve srovnání s prvním čtvrtletím 2004 pak celková aktiva vzrostla o třetinu. Poskytnuté úvěry přitom dosáhly 25,8 miliardy eur a vklady klientů 25,7 miliardy.

Skupina Raiffeisen působí na 16 trzích střední a východní Evropy, které rozděluje do tří částí. Ve střední Evropě zahrnující Českou republiku, Slovensko, Maďarsko, Polsko a Slovinsko vzrostl zisk před zdaněním o 35 procent na 79 milionů eur. Zisk v jihovýchodní Evropě vzrostl o 29,5 procenta na 57,5 milionů eur a v zemích Společenství nezávislých států (SNS) o 88 procent na 57,4 milionu eur.

Podle odhadů vedení společnosti by celková aktiva měla do roku 2008 růst ročně minimálně o 20 procent. K nejsilnějším růstum bude zřejmě i nadále docházet v zemích SNS. V letošním roce by konsolidovaný zisk měl letos vzrůst minimálně o 25 procent z loňských 382 milionů eur. Skupina zaměstnává v regionu střední a východní Evropy přes 44 tisíc pracovníků, od počátku roku se počet zaměstnanců zvýšil o necelých 500.