Raiffeisen International do března zvýšila zisk o 69 %

Raiffeisen International Bank-Holding AG, do jejíž skupiny patří i Raiffeisenbank a.s. v České republice, zaznamenala v prvním čtvrtletí nárůst zisku o 69 procent. Celková aktiva přesáhla 30 miliard eur.

Skupina v prvním čtvrtletí letošního roku vykázala zisk před zdaněním ve výši 133,3 milionu EUR, což ve srovnání se 79 miliony ve stejném období loňského roku představuje nárůst o 68,5 %. Zisk po zdanění vzrostl o 81 procent na 109,3 milionu EUR. Překonání dobrých výsledků z roku 2004 potvrzuje, že jsme se vydali správnou cestou. Výsledky za první čtvrtletí naprosto odpovídají našim plánům pro celý rok 2005, komentoval výsledky generální ředitel Raiffeisen International Herbert Stepic.

Celková aktiva skupiny dosáhla ke konci března 31,5 miliardy eur, což oproti konci loňského roku představuje růst o 8,9 procenta. Klientské úvěry vzrostly o 8,8 procenta na 17,7 miliardy eur. Zatímco k největšímu nárůstu úvěrových obchodů dochází v jihovýchodní Evropě, půjčky malým a středním firmám pak nejrychleji rostly ve střední Evropě. Vklady klientů se zvýšily o více než šest procent na 19,3 miliardy eur.

Nejsilnější růst zisku zaznamenala skupina v obchodování s drobnými klienty, kde zisk meziročně vzrostl z loňských 3,3 milionů eur na letošních 27,7 milionu. V průběhu prvního čtvrtletí přesáhl počet retailových klientů skupiny pět milionů a na konci března skupina poskytovala služby 5,27 milionu klientů.

Počet zaměstnanců skupiny vzrostl meziročně o 23 procent na necelých 23 tisíc. Skupina má v regionu 15 dceřiných bankovních ústavů, které klienty obsluhují na více než 900 obchodních místech.

Tomáš Kofroň
Raiffeisenbank a.s.