Raiffeisen Bank International oficiálně zahajuje svou činnost

[Tisková zpráva] Fúze byla zakončena a je platná zápisem do obchodního rejstříku. Hladká přeměna pro klienty, obchodní partnery i investory. RZB zůstává centrální institucí Raiffeisen Banking Group.

Dnes oficiálně zahajuje činnost Raiffeisen Bank International (RBI), která je úspěšným výsledkem restrukturali­začního procesu skupiny. Fúze bývalé Raiffeisen International Bank-Holding AG (Raiffeisen International) s vybranými obchodními aktivitami RZB se stala platnou zápisem do rakouského obchodního rejstříku.

„Tímto krokem se nám podařilo optimalizovat strukturu skupiny RZB a zajistit celé skupině ideální výchozí pozici do budoucnosti. Klienti díky tomu získají přístup k našim službám a produktům z jednoho společného zdroje, výsledkem fúze je rovněž jednodušší přístup RBI na kapitálové trhy,“ uvedl generální ředitel RZB a předseda dozorčí rady RBI Walter Rothensteiner. „RBI spojí sílu Raiffeisen International jako vedoucí banky ve střední a východní Evropě a RZB s její vynikající pozicí ve firemním sektoru,“ dodal generální ředitel RBI Herbert Stepic.

RBI bude zastřešovat všechny trhy, na kterých doposud působila Raiffeisen International, z RZB navíc převzala obchody s firemními klienty v Rakousku doplněné o firemní centra v Asii a světových finančních centrech.

Výsledkem fúze je udělení bankovní licence pro RBI. RBI zůstává součástí RZB Group. RZB v RBI drží 78,5 procenta akcí, zbývajících 21,5 procenta se volně obchoduje na vídeňské burze. RBI se stává nástupcem vybraných aktivit RZB, klientské vztahy budou zachovány bez jakýchkoli změn. Klientské účty v RZB byly převedeny do RBI, nemění se čísla účtů ani IBAN. RZB si zachovává své jméno a nadále zůstává centrální institucí Raiffeisen Banking Group.

Novinkou je internetová stránka RBI (www.rbinterna­tional.com), která poskytuje detailní informace o obchodních segmentech skupiny, celosvětové síti i vztahy s investory.

Raiffeisen International i RZB se i v době nejsilnější světové ekonomické a finanční krize udržely v zisku, RBI tak má silnou výchozí pozici. RBI bude mít nyní jednodušší přístup ke kapitálu, díky kterému může RBI plně využít oživení ekonomického růstu ve střední a východní Evropě.

Fúze spojuje silnou distribuční síť Raiffeisen International postavenou na zhruba 3000 pobočkách v 17 zemích regionu s know-how RZB v oblasti vysoce kvalitního financování firemních klientů i finančních institucí. Umožňuje rovněž přesun zdrojů do střední a východní Evropy. RBI se tak stala jak vedoucí bankou ve střední a východní Evropě, tak nejsilnější rakouskou bankou na asijských rozvíjejících se trzích.

Podle „proforma“ výsledků by RBI vykázala v 1. pololetí zisk před zdaněním ve výši 579 milionů eur, konsolidovaný zisk by dosáhl 472 milionů eur. Tvorba opravných položek by dosáhla 608 milionů eur. Celková aktiva RBI by ke konci června činila 147,9 miliardy eur. Návratnost kapitálu by se pohybovala na úrovni 12,2 procenta, poměr nákladů a výnosů na 53 procentech.