Řádná valná hromada ČMHB, a.s.

Valná hromada Českomoravské hypoteční banky, a.s. na svém dnešním zasedání schválila změnu stanov společnosti vyplývající z novely obchodního zákoníku, snížení základního kapitálu a snížení jmenovité hodnoty akcií.

Důvodem snížení základního kapitálu z částky 1 328.373.000, Kč na částku 664.186.500, Kč je úhrada kumulované ztráty banky z minulých let (z převážné části vyplývající z likvidace aktiv bývalé Regiobanky, a.s. předchůdce ČMHB, a.s.) ve výši 652.599.518, Kč. Zbývající část v rámci rozsahu snížení ve výši 11 586.982, Kč bude převedena do rezervního fondu.

Snížení základního kapitálu bude provedeno snížením jmenovité hodnoty všech akcií na majitele, a to z jmenovité hodnoty akcie ve výši 1.000, Kč na jmenovitou hodnotu akcie ve výši 500, Kč.

Snížení základního kapitálu bylo schváleno bankovním dohledem ČNB a nemá vliv na ekonomické postavení a stabilitu banky, jedná se o účetní transakci. Kapitálová přiměřenost banky zůstává na stejné úrovni a činí 10,16%.

Českomoravská hypoteční banka, a.s. je jedinou specializovanou hypoteční bankou v České republice. V počtu poskytnutých hypotečních úvěrů (13580 ks k 31.10.2001) zaujímá první místo na trhu.
Hospodářský výsledek banky k 30.9.2001 činí 66.148 tis. Kč.
Hlavními akcionáři banky (s podílem větším než 1%) jsou
Československá obchodní banka a.s. – 62,70%
Coutts Bank (Switzerland) Ltd. – 9,43%
Maitland Holdings B.V. – 8,49%