Půjčky na školní pomůcky si letos bere každý devátý rodič, školné na vysokých školách schvaluje více než třetina

[Tisková zpráva] Půjčku na školní výdaje svých dětí si letos vezme každý devátý český rodič, zjistil telefonický průzkum „Kolik stojí školák?“, který v srpnu zorganizovala společnost Provident Financial. 765 respondentů z řad zákazníků společnosti odpovídalo na otázky ohledně výdajů spojených se studiem jejich dětí či vnoučat, ale také na to, zda souhlasí s plánovaným zavedením školného na vysokých školách.

Vloni si v souvislosti s nástupem dětí do školy vzala půjčku téměř pětina respondentů (18%), letos již jen zhruba desetina (11 %). Půjčku nejčastěji (59 %) použijí na nákup pomůcek (učebnice, sešity apod.), na oblečení, obuv či aktovku (19 %) nebo na úhradu školného a kurzovného (15 %). Obvykle si lidé pro tento účel půjčují částku mezi 5 a 10 tisíci korun.

Aktuální průzkum potvrzuje výsledky předchozích průzkumů společnosti Provident Financial –půjčku si Češi berou zejména na opravy domů a bytů, na vybavení domácností a na uhrazení nečekaných výdajů. Na plánované výdaje myslí dopředu a tvoří si na ně finanční rezervu. To platí i pro výdaje spojené se začátkem školy.

Školné na vysokých školách schvaluje více než třetina

Překvapivě více než třetina respondentů (37 %) souhlasí se zavedením školného na vysokých školách. Nejčastěji by byli ochotni za školné zaplatit částku mezi 5 a 10 tisíci korun, (37 %), 9 % lidí uvedlo, že by školné mohlo přesáhnout částku 20 tisíc korun.