Průměrně mají Češi v záložnách uloženo okolo 340 tisíc korun

Průměrná částka, kterou mají Češi uloženou v družstevních záložnách se pohybuje okolo 338 tisíc Kč.

Na konci roku 2007 přitom tato suma činila pouze necelých 157 000 Kč. Vyplývá to z analýzy, kterou na základě dat České národní banky zpracovala družstevní záložna WPB Capital.

Důvěra vkladatelů v záložny se každoročně zvyšuje. Dokazují to nejen nárůsty počtu členů, ale i částka, kterou do těchto finančních institucí ukládají. V prosinci roku 2007 měly tuzemské záložny přibližně stejný počet členů jako k 30. září letošního roku, průměrná uložená částka byla přitom tehdy pouze poloviční. Navíc jen za letošních devět měsíců uložili lidé do záložen téměř 5 miliard, říká Tomáš Chrobák, člen představenstva družstevní záložny WPB Capital, která patří k největším subjektům na trhu.

Celková částka, kterou klienti do družstevních záložen prozatím uložili, dosahuje výše téměř 15 miliard korun. Velký význam na tom má novela zákona o bankách z konce loňského roku, podle které jsou vklady včetně výnosových úroků stoprocentně pojištěny (do ekvivalentu 50.000 euro) a podléhají stejnému režimu ochrany vkladů jako v bankovním sektoru. Toto rozhodnutí, včetně povinného dohledu ze strany ČNB, zvyšuje důvěru celého trhu, vysvětluje Tomáš Chrobák.

Hlavním důvodem, proč střadatelé ukládají peníze právě na účty družstevních záložen jsou ale vyšší úroky. Lidé se v současnosti o své peníze více zajímají a omezují rizikové investice. Hledají bezpečné varianty pro zhodnocení svých úspor a družstevní záložny pro ně představují optimální řešení.

V ČR má v současnosti v družstevních záložnách uloženo své finance přes 44 tisíc lidí. Dohromady záložny spravují téměř 15 miliard Kč.