PROSPERITA – OPF globální zamířila do Prahy

Svou třetí pobočku dnes( v úterý 17.4.2006) otevírá orlovský podílový fond PROSPERITA – OPF globální. Po Orlové a Ostravě tentokrát v Praze. „Cítili jsme potřebu být co nejblíže domácímu burzovnímu dění, proto jsme zvolili za naše sídlo Burzovní palác,“ vysvětlil generální ředitel PROSPERITA investiční společnost, a.s., ing. Miroslav Kurka. Moravskoslezský, který má však své podílníky v celé ČR a i v zahraničí, otevřený smíšený podílový fond globální je prakticky jediným podobným subjektem působícím mimo hlavní město. V současné době je hodnota jím spravovaného majetku vyšší než 1,7 miliardy Kč. Fond vznikl před první vlnou kupónové privatizace.

V létě roku 2001 se investiční fond dobrovolně transformoval na podílový fond a dokázal zhodnotit kapitál svých podílníků o 108,17%. Z hlediska výkonnosti mu patří za loňský rok, jenž nebyl pro kolektivní investování nejvhodnější, čtvrté místo mezi všemi tuzemskými smíšenými fondy. V roce 2006 dokázal fond navýšit majetek o 11,72%. Po poněkud složitějším letošním vývoji dokázal v uplynulém týdnu zvýšit svůj kurz podílových listů na nové historické maximum, tj. 2,0562 Kč. Dlouhodobě patří PROSPERITA – OPF globální k pětici nejúspěšnějších podílových fondů.

Majetek fondu je rozložen převážně v akciích. Podíl těch zahraničních dosahuje téměř 60 procent. Významnou roli v něm hrají akcie ruských, brazilských, indických nebo polských surovinových a komoditních producentů. Domácí podíl zahrnuje především akcie energetické společnosti ČEZ, Komerční banky,

Energoaqua Rožnov, TOMA, ZENTIVA aj.

Investiční společnost PROSPERITA,a.s., a její podílový fond jsou součástí holdingu, který majetkově ovládají jeho zakladatelé – otec a syn Kurkové. Skupina disponuje aktivy v hodnotě převyšující pět miliard korun. Rozhodující majetkové účasti drží koncern například ve společnostech České vinařské závody,a.s., ALMET, a.s., KDYNIUM, a.s. ENERGOAQUA,a.s., Toma, a.s., a v dalších třech desítkách společnostech.