Prohlášení společnosti Visa Europe

Tiskový mluvčí společnosti Visa Europe Paul Ravenscroft prohlásil: „Dnešní rozhodnutí se týká společnosti MasterCard. Nemá žádný právní dopad na mezibankovní poplatky účtované společností Visa a komisařka Kroesová jasně prohlásila, že každý případ bude posuzován individuálně. Od roku 2002 využíváme výjimky, kterou nám pro naše mezibankovní poplatky udělila Evropská komise. Již se těšíme, až se detailně seznámíme s aktuálním pohledem komisařky na tuto věc a budeme pokračovat v dialogu o tom, jakým způsobem budou mezibankovní poplatky stanovovány v budoucnosti. Do té doby se naše aktivity nemění.“

„Mezibankovní poplatky jsou mechanismem, který zajišťuje maximální přínosy všem, kteří platební systém využívají. Z plateb platebními kartami profitují jak obchodníci, tak zákazníci. Platební karty pomáhají snižovat náklady na manipulaci s hotovostí, zvyšují bezpečnost, urychlují transakce u pokladen a navíc zvyšují obchodníkům prodeje.“

„Nevidíme žádné známky toho, že by mezibankovní poplatky fungovaly jako daň ze spotřeby nebo že by zákazníci museli platit dvakrát. Reálným výsledkem významného snížení mezibankovních poplatků by byl disproporční přesun nákladů na provozování platebního systému z prodejců na zákazníky.“

„Mezibankovní poplatky zajišťují efektivní fungování platebních systémů a umožňují nahrazení neefektivních platebních řešení, jaké představují hotovost a šeky. Poplatky musejí být nastaveny na komerčně udržitelné úrovni takovým způsobem, aby platební průmysl mohl ospravedlnit své další investice do inovace, zabezpečení a efektivity platebních řešení, což ostatně uznala i paní komisařka. Jen tak bude možné dosáhnout uskutečnění vize SEPA, tedy vnitřního evropského platebního prostoru.“