Prohlášení k aktuálnímu vývoji v kauze Unipetrol

PRAHA (23. září 2005) - Informace zveřejněné dnes premiérem české vlády Jiřím Paroubkem o tom, že za rozpoutáním aféry ohledně privatizace Unipetrolu stojí snaha některých podnikatelských subjektů poškodit společnost Agrofert Holding a zpřetrhat její obchodní vztahy s polskou firmou PKN Orlen, ukazují, že případem se konečně začínají zabývat příslušné orgány. Podobná podezření, o nichž dnes hovořil premiér, chováme již delší dobu a nově zveřejněné informace je pouze potvrzují.

Z informací, které jsme doposud o pozadí celé kauzy získali, se zdá být zřejmé, že scénář difamační kampaně poškozující Agrofert a její představitele se začal psát mnohem dříve, než byla kampaň odstartována. Celá kampaň začala uveřejněním série článků v deníku Rzeczpospolita, které obsahovaly směs polopravd, neověřených informací a lží, a teprve poté byla cíleně rozšířena do České republiky. To nás vede k podezření, že za ní nestojí pouze jeden český subjekt.

Společnost Agrofert Holding věří, že české zpravodajské služby předají veškeré zjištěné informace orgánům činným v trestním řízení a ty s definitivní platností vyšetří, kdo celou aféru rozpoutal a v jakém zájmu.