Proč na trhu RM-SYSTÉM nejvíce posilovaly akcie Unipetrolu a Exxon Mobile?

Minulý týden byly pro akciový trh charakteristické nižší objemy obchodů a spíše negativní nálada. V pátek poslaly trh do červených čísel negativní informace týkající se horších než očekávaných dat spotřebitelské důvěry v USA a rovněž výsledků hospodaření americké společnosti GM. Prodejní nálada za oceánem velmi rychle strhla dolů i evropské akcie. Trhům neprospěla ani rekordně drahá ropa.

Mezi posilujícími tituly zůstal jen Unipetrol s týdenním růstem o 2,7%), Exxon Mobile (+0,7%) a Deutsche Telecom (+0,4%). Zbytek akciového pelotonu zaznamenal v průběhu týdne větší či menší ztráty.

Růst kurzu Unipetrolu je do jisté míry korekcí ztrát, které titul utrpěl v předtuše horších hospodářských výsledků za rok 2007. Unipetrol oznámil, že opravy etylenové jednotky v litvínovské rafinerii pravděpodobně nezpůsobí přerušení dodávek plynu, což bylo některými investory pozitivně ohodnoceno, protože právě problémy s odstávkami důležitých provozů měly za následek nižší zisk v uplynulém roce.

V pátek titul posílil až k 276 Kč, ale následné vybírání zisků a zahraniční sentiment strhl kurz zpět k 266 Kč. Pro Unipetrol bude do budoucna kurzotvorným vývoj rafinérských marží, na které intenzivně tlačí vysoké ceny ropy. To ovšem neplatí striktně pro všechny provozy podniku. Moudřejší budou obchodníci v polovině května, kdy bude společnost zveřejňovat výsledky hospodaření za první čtvrtletí.

Mírně v týdnu posilovaly rovněž akcie Exxon Mobile, které jsou dalším petrochemickým podnikem na českém akciovém trhu a dle tržní kapitalizace titulem rozhodně největším. Kurz akcie na trhu RM SYSTÉM vzrostl na 1 410 Kč. Růstu pomohla informace týkající se investice 75 mil. USD na testy a vrty v jihovýchodním Maďarsku.

Nejvíce v týdnu ztratily akcie Orco a Vítkovic, shodně necelých 6%. Orco podléhá negativnímu sentimentu celého sektoru developerů. Viceprezident společnosti mediím řekl, že v budoucnosti neočekává tak strmý růst cen bytů a problém klesajících marží označil za projev dozrálého realitního trhu. Fakt, že ceny bytů v budoucnu neporostou tak rychle, jak tomu bylo zvykem, není jistě ničím novým, přesto z úst viceprezidenta Orco měl tento argument negativní dopad na kurz akcie.