Problém se splácením úvěru má téměř čtvrtina dlužníků

Průzkum pro POJIŠŤOVNU CARDIF PRO VITA ukázal, že čtvrtina z těch, kteří si koupili něco na úvěr, měla problémy s jeho splácením. Téměř tři čtvrtiny respondentů považují za rozumné pojistit si schopnost splácet úvěr.

„Tato čísla ukazují, že i když Češi stále častěji využívají úvěrů, tak je provází zdravá obava z možných problémů s jejich splácením a neváhají se proti případné insolvenci pojistit. Řešením je v tomto případě pojištění schopnosti splácet finanční závazek, které se jednoduše sjednává během uzavření úvěrové smlouvy. V případě insolvence přebírá za dlužníka pojišťovna úhradu měsíčních splátek. Na českém trhu jsme tento produkt představili již v roce 1997 a v současnosti máme více než jeden milion klientů,“ doplňuje obchodní ředitel POJIŠŤOVNY CARDIF PRO VITA Zdeněk Jaroš.

„S názorem, že úvěry představují výhodná řešení, která umožňují koupený předmět užívat okamžitě a splácet postupně, souhlasí 70 procent dotázaných respondentů. V závislosti na věku s tímto nejvíce souhlasí respondenti ve věku 25 – 34 let. Zajímavé byly i výsledky dle pohlaví, například až třetina mužů neváhá splácet jeden úvěr druhým, u žen se jedná jen o pětinu dotázaných, ženy také více kontrolují rodinné rozpočty,“ říká Zdeněk Jaroš k výsledkům průzkumu, který realizovala pro POJIŠŤOVNU CARDIF PRO VITA výzkumná agentura STEM/MARK v květnu letošního roku.

Průzkum byl zaměřen na vztah Čechů k úvěrům a uskutečnil se po celé České republice na vzorku 500 respondentů dospělé populace. Postoj dotazovaných k úvěrům je kladný, až 75 procent dotázaných si někdy úvěr vzalo. Vážná onemocnění nebo ztráta zaměstnání byly uváděny jako nejvážnější okolnosti vzniku insolvence.

Řešení od POJIŠŤOVNY CARDIF PRO VITA

Na pojistný trh v České republice vstoupila POJIŠŤOVNA CARDIF PRO VITA v roce 1997 představením nově vytvořeného a jedinečného produktu – pojištění schopnosti splácet finanční závazek. Klientům se naskytla možnost pojistit se proti nepředvídatelným životním situacím, které mohou ohrozit jejich schopnost splácet úvěr nebo leasing. Nabídku produktů postupně doplnilo pojištění zneužití platební/kreditní karty a pojištění dluhu GAP.

„Počet klientů finančních institucí, kteří si v České republice splácení svých závazků pojistili prostřednictvím POJIŠŤOVNY CARDIF PRO VITA, nebo využili dalších produktů této pojišťovny, překročil v roce 2006 jeden milion. Objem předepsaného pojistného se v roce 2006 ve srovnání s rokem 2005 zvýšil o čtvrtinu na 1.021 mld. Kč,“ doplňuje obchodní ředitel POJIŠŤOVNY CARDIF PRO VITA Zdeněk Jaroš.

Kromě pojištění schopnosti splácet pojišťovna nabízí také pojištění proti zneužití kreditní nebo platební karty. Sjednáním tohoto typu pojištění si klient pojistí případnou finanční ztrátu v důsledku ztráty nebo odcizení platební/kreditní karty. Možnost sjednání doplňkového pojištění (internetové transakce, ztráta/odcizení klíčů nebo dokladů).