Pro bezpečný trh - ČOI školí zástupce obchodních firem

Přes maximální nasazení inspektorů ČOI je stále bilance výsledků kontrol nepříliš povzbudivá. V 1. čtvrtletí byl při téměř 6,5 % kontrol vydán zákaz prodeje výrobků nesplňujících podmínky pro uvedení na trh (na čtvrt milionu kusů výrobků v hodnotě cca 10 mil. Kč). Z výsledků kontrol dále vyplývá, že při každém třetím nákupu výrobku nebo služby (31 %) dochází ze strany prodávajícího k porušení některého ze zákonů dozorovaných ČOI.

Aby tento nepříznivý poměr změnili, podílejí se odborní pracovníci obchodní inspekce kromě kontrolní činnosti, dozoru nad trhem a poskytování informací pro spotřebitele také na různých vzdělávacích aktivitách profesních sdružení a asociací, a to jak v rámci krajů, tak i na celostátní úrovni. Sem patří zejména pravidelná spolupráce se Svazem obchodu a cestovního ruchu (SOCR). Školení, které proběhlo v posledním dubnovém týdnu na základě požadavku SOCR, se zúčastnili zástupci několika obchodních firem, včetně obchodních řetězců Tesco a Carrefour.

Vzdělávací akce byla zaměřena na poskytnutí uceleného souboru informací, které umožní nákupčím těchto společností rozpoznat rizika již při výběru sortimentu některých stanovených výrobků. Cílem České obchodní inspekce je zejména ochrana trhu a tím i spotřebitele – tedy i maximální prevence před nebezpečím, aby se na český trh dostávaly nebezpečné výrobky nebo výrobky se zvýšenou mírou rizika pro uživatele. Tentokrát bylo školení zaměřeno specificky na letní zboží určené pro sport a volný čas, například na sportovní potřeby, potřeby pro kempování a pobyt v přírodě, různé dopravní prostředky, nářadí pro zahradu, ale také na osobní ochranné prostředky, jako sluneční brýle, přilby, chrániče atd.

Ústřední ředitel ing. Pěkný očekává, že se tyto aktivity odborných pracovníků ČOI odrazí pozitivně v nabídce bezpečných výrobků, že ubude výrobků, které nesplňují podmínky pro uvedení na trh a tím i opatření, kterých musí ČOI využívat při zjištěném protiprávním jednání kontrolovaných o­sob.

Miloslava Fléglová
tisková mluvčí ČOI