Private equity je přínosem pro jednotlivé podniky i celou ekonomiku

Praha, 2. ledna – Společnosti, v nichž působil private equity investor, rostly podstatně rychleji než srovnatelné akciové společnosti, které se veřejně obchodují na některém z kapitálových trhů. Vyplynulo to z průzkumu přední poradenské společnosti Ernst & Young zaměřeného na způsoby, jak private equity investoři zvyšují hodnotu společnosti, do nichž investovali.

Do průzkumu byla zařazena stovka největších západoevropských společností, z nichž v průběhu roku 2005 odešel private equity investor. Ukázalo se, že během jeho působení, tedy průměrně za tři a půl roku, se hodnota těchto společností zdvojnásobila.

Zatímco hodnota společností zařazených do průzkumu, jež jsou vlastněny soukromým kapitálem, se ročně zvyšovala o 26 %, srovnatelné akciové společnosti, které se obchodují na kapitálových trzích, rostly jen o 12 % ročně. Dlouhodobého zvyšování zisku a hodnoty podniku private equity investoři nedosahují snižováním nákladů ani finanční optimalizací, ale dobře promyšlenými a cílenými investicemi a rychlou realizací klíčových změn.

„Úspěšné zhodnocení investic private equity investorů je viditelné i na lokálních trzích, kdy příkladem může být i nedávná realizace hodnoty private equity investora uvedením akcií společnosti Pegas Nonwovens na Pražskou a Varšavskou burzu cenných papíru,“ komentoval výsledky průzkumu Vladislav Severa, partner pro transakční poradenství Ernst & Young v České republice.

Cesta k úspěchu

“Tajemství úspěchu private equity investorů spočívá v tom, že velice přesně vědí, co je potřeba udělat pro to, aby hodnota podniku vzrostla,“ domnívá se Harry Nicholson, partner společnosti Ernst & Young, který má na starosti klienty z oblasti private equity. „V 85 % případů se investice do podniků zařazených do našeho průzkumu opíraly o novou růstovou či akviziční strategii.“

Průzkum provedený společností Ernst & Young odhalil některé faktory, jež se podílejí na vynikajících výsledcích podniků vlastněných private equity. Tyto faktory jsou společné všem ekonomickým odvětvím.

Výběr vhodné cílové společnosti. Private equity investoři jsou velice vybíraví: v 85 % případů zařazených do průzkumu předcházela investici pečlivá příprava, především dlouhodobý průzkum trhu a zevrubné posouzení kvality manažerských týmů. Naproti tomu jen v 15 % případů byla investice okamžitou reakcí na mimořádnou příležitost.

„Náš průzkum ukázal, že většina private equity investorů má velice dobře zvládnutou fázi přípravy investice, včetně takových aktivit, jako je sledování vývoje jednotlivých sektorů ekonomiky nebo budování silných manažerských týmů,“ podotýká k tomu Nicholson.

Rozvoj společnosti. Rozvoji podniků, do nichž investovali, věnují private equity investoři velice mnoho úsilí. Ve srovnání s jinými investičními „styly“ je jejich přístup podstatně cílenější a důkladnější. Věnují maximální pozornost realizaci svého plánu a používají k tomu speciální podnikatelské strategie.

„Výjimečné výsledky, jichž private equity investoři dosahují, lze přičíst aktivním zásahům do chodu podniků a soustavné péči, kterou věnují naplňování podnikatelského plánu a zkvalitňování manažerských dovedností,“ říká Nicholson. „Většina investorů tráví spoustu času spoluprací s managementem na detailní specifikaci podnikatelského plánu a přísně dohlíží na jeho realizaci,“ dodal.

Podnikům, v nichž vlastní podíl private equity firmy, se obvykle daří úspěšně plnit plán. Skutečným testem kvalit private equity vlastníků jsou pak ty společnosti, které oproti plánu zaostávají. Čtvrtina podniků zařazených do průzkumu byla v době vstupu private equity investora pozadu za plánem. Díky opatřením, jež investor přijal, především pak posílení manažerského týmu a přehodnocení strategie, se dvěma třetinám z nich podařilo zpoždění dohnat.

Odchod: realizace hodnoty. Průzkum zároveň ukázal, že z private equity investorů se stávají výborní prodávající, kteří těží ze svých zkušeností získaných při akvizicích a dokážou prodávanou společnost na příchod nového vlastníka dobře připravit. I zde samozřejmě platí zásada „caveat emptor“, nicméně v této souvislosti je zajímavé, že podniky zařazené do průzkumu, které byly zakoupeny od jiné private equity firmy, vykazovaly stejně dobré výsledky jako ostatní zkoumané podniky.

„Maximálního zhodnocení dosahují private equity investoři díky dokonalé znalosti růstového potenciálu prodávaných podniků i díky tomu, že o tomto potenciálu dokážou přesvědčit potenciální zájemce,“ uzavírá Nicholson.