Deutsche Bahn a České dráhy budou provozovat přímou autobusovou linku z Prahy do Norimberku

Od devátého srpna 2009 začne mezi Prahou hl. n. a Norimberkem Hbf. jezdit pravidelná autobusová linka, kterou ve spolupráci s Českými drahami zavádí německý dopravce Deutsche Bahn. Nový DB-Expressbus / SuperCity Bus doplní stávající vlakové spojení a trasu urazí za 3 hodiny a 45 minut. České dráhy tak ve spolupráci s německým partnerem DB vstupují na trh dálkové autobusové dopravy integrované do systému železničních spojů.

Linka bude v rámci ČD začleněná do sítě spojů kategorie SuperCity a bude integrována do jízdních řádů a tarifních nabídek DB i Českých drah. Její stanoviště budou v Norimberku i v Praze přímo na hlavním nádraží (stanoviště B2 ve Wilsonově ulici). Denně přitom pojede šest přímých autobusových spojů v každém směru. Autobusy nebudou cestou zastavovat v žádném jiném městě, a jízdní doba bude díky využití existujícího dálničního spojení kratší než 4 hodiny. Moderní autobusy SETRA provozované DB nabídnou zákazníkům špičkovou kvalitu cestování první i druhou třídou, snack bar a toalety, stejně jako další palubní služby.

Cena jednosměrné jízdenky ve druhé třídě bude 48 EUR, za první třídu obsahující v ceně jízdného bonusové občerstvení zákazník zaplatí 78 EUR. Vždy je třeba si zajistit i rezervaci místa. Cena jednosměrných elektronických jízdenek eTiket pro druhou třídu dostupných přes internetový obchod Českých drah nebo přes kontaktní centrum prostřednictvím služby TeleTiket bude 26 EUR.

Přesný jízdní řád autobusů bude zveřejněn 17. července na stránkách www.bahn.de a www.cd.cz. U nás bude možné jízdenky zakoupit v mezinárodních pokladnách ve všech stanicích ČD vybavených prodejním systémem UNIPOK, a jízdenky eTiket na eShopu ČD (www.eshop.cd.cz) nebo přes Kontaktní centrum na lince 840 112 113. Možné bude také zakoupení tzv. průchozích jízdenek, kdy cestující pojede s jedním jízdním dokladem například z Ostravy do Frankfurtu nad Mohanem a v části trasy Praha – Norimberk využije autobusového spoje SC Bus.

V souvislosti se zavedením této novinky budou v autobusech platit také speciální nabídky se zvýhodněnou cenou: Europa-Spezial od Deutsche Bahn.

Rozvoj autobusové dopravy doplňující páteřní železniční dopravu je jedním ze strategických směrů dalšího rozvoje podnikatelských aktivit Českých drah. Tato linka, na které se budou ČD podílet jako partner Deutsche Bahn, je jednou z prvních vlaštovek naplňování této strategie.

Zřízení přímé autobusové linky Praha – Norimberk, která je první mezinárodní autobusovou linkou DB i ČD, je současně dalším krokem v úzké zákaznické spolupráci obou dopravců. Ta se projevuje také v zavedení nových cenově atraktivních nabídek eTiket pro cestování mezi ČR a Spolkovou republikou Německo od 1. 7. – a to na trasách z Prahy či Brna do Hamburku, Drážďan a na Rujánu. Z dřívějšího období existují tyto nabídky pro vlakové spoje do destinací Berlín, Norimberk či Mnichov.