Přibylo evropských podání - průměrně měsíčně o 14 %

Celkem 117 464 tzv. evropských podání řešila v loňském roce Česká správa sociálního zabezpečení. To znamená průměrně měsíčně 9 789 podání, což je ve srovnání s měsíčním průměrem v roce 2004 nárůst o 14 %. Tehdy zaměstnanci ČSSZ řešili průměrně měsíčně 8 373 úkonů v souvislosti s Evropskou unií.

Nejvíc, celkem 42 934 úkonů, se v roce 2005 týkalo příslušnosti k právním předpisům, 34 597 úkonů se vztahovalo k důchodům a 11 761 úkonů bylo z oblasti „evropských“ peněžitých dávek v nemoci a mateřství. V roce předchozím se přitom veřejnost nejvíc zajímala o evropské důchody – celkem 25 531 úkonů.

V roce 2005 se nejvíc o sociální pojištění v souvislosti s Evropskou unií zajímali klienti ČSSZ ve Středočeském kraji (více než 1 000 úkonů měsíčně), z Prahy (více než 600 úkonů) a obyvatelé Jihomoravského kraje (více než 400 úkonů měsíčně). Na všech 91 pracovištích ČSSZ v celé republice informace podávali vyškolení a jazykově vybavení zaměstnanci.

ČSSZ je od 1. května 2004 podle tzv. koordinačních nařízení EU styčným orgánem pro 24 států Evropské unie a 3 státy Evropského hospodářského prostoru pro oblast důchodového a nemocenského pojištění a pro oblast posuzování příslušnosti k právním předpisům o sociálním zabezpečení.

Základní informace o sociálním zabezpečení v Evropské unii mohou lidé najít ve čtyřech informačních letácích, které ČSSZ vydala. Týkají se obecných principů sociálního zabezpečení, důchodů, příslušnosti k právním předpisům a peněžitých dávek v nemoci a mateřství. Letáky jsou k dispozici na všech pracovištích ČSSZ a v elektronické podobě také na webových stránkách ČSSZ na adrese http://www.cssz.cz/…/inf_mat.asp. Podrobné informace k sociálnímu zabezpečení v Evropské unii naleznete také na webové adrese http://www.cssz.cz/…/default.asp .