Přes Internet a telefon koupí zákazníci nově jízdenky na rychlíky a expresy, místenka je zdarma

Od 9. prosince už nebudou muset cestující čekat v řadě případů u pokladen, rozšiřuje se nabídka spojů Českých drah, na které je možné koupit ve vnitrostátní dopravě jízdenku přes internet. K současným vlakům vyšší kvality teď přibudou všechny rychlíky a expresy. Navíc získá cestující ke každé jízdence u těchto nových vlaků zdarma místenku. Celkem tak bude možné nově koupit v eShopu ČD (www.eshop.cd.cz) jízdenky na 527 vlaků, místo dosavadních šedesáti. Na všechny tyto spoje je nově možné koupit také jízdenku přes telefon.

„Zájem o nákup jízdenek přes internet je letos obrovský. Za celý rok 2006 se prodalo přes internet 11 806 jízdenek, za prvních deset měsíců letošního roku je to 59 123,“ upozorňuje Luďka Hnulíková, ředitelka Odboru osobní dopravy a přepravy Českých drah. „Cestující nakupují přes internet především proto, že nemusí stát u pokladen. Hodně tento způsob využívají také studenti.“

Jízdenku přes internet si cestující kupuje na konkrétní místo k sezení. Zdarma tak získává místenku a jistotu, že bude mít rezervované místo. U vlaků SuperCity je nezbytné povinnou místenku zakoupit. Jízdenka přijde zákazníkovi emailem, ten stačí vytisknout a s tímto dokladem nastoupit do vlaku. Platba se provádí jako ve standardních internetových obchodech platební kartou.

Teletiket – nákup přes telefon

Na všechny vlaky z eShopu si mohou cestující kdykoliv a odkudkoliv koupit jízdenky také po telefonu. Stačí zavolat operátorovi na linku 840 112 113 a přes telefon koupit jízdenku, včetně zaplacení platební kartou. Zákazníkovi přijde jízdenka buď emailem, nebo pro něj bude přichystána k vyzvednutí ve vybrané stanici. Přes telefon začaly České dráhy prodávat jízdenky v srpnu, od té doby tuto možnost využilo přes 1300 zákazníků. Tato nadstandardní služba je zpoplatněna částkou sto korun.

eLiška – za 140 i za 35 Kč mezi krajskými městy

Jízdenka eLiška umožní zákazníkům Českých drah cestovat za 140 Kč mezi libovolnými krajskými městy. Pro každou relaci je vyčleněn za tuto cenu konkrétní počet míst. eLišky, které se nevyprodají, jsou k mání v den odjezdu za speciální zvýhodněnou cenu. Například pro trasy Praha – Brno, Pardubice – Hradec Králové a Zlín – Olomouc stojí jen 35 Kč.

Tato jízdenka je k dostání pouze přes internet, je určena pro držitele zákaznické In-karty/Rail plus a cestující si ji vyzvedne před nástupem do vlaku u pokladny.