Předvánoční nákupy na splátky – vedou mobily a počítače

Poslední víkend před Vánoci nakupovali Češi na splátky nejvíce mobilní telefony, televizory a počítače. Na Moravě byl největší zájem o financování mobilů, ve středních Čechách počítačů. Vyplývá to z údajů společnosti Cetelem, která nabízí financování nákupů na splátky ve spolupráci s více než 4 000 obchodními partnery.

Poslední víkend před Vánoci, od pátku 15.12. do neděle 17.12.2006, nakupovali lidé na splátky nejvíce v Jihomoravském, Moravskoslezském a Středočeském kraji. „Největší zájem byl o financování mobilních telefonů, následovaly televizory spolu s ostatním zbožím z oblasti spotřební elektroniky a počítače. Stejně jako v předchozích letech měli kupující zájem zejména o technické novinky, které si díky splátkovému financování mohli snáze pořídit,“ uvedl ing. Václav Horák, generální ředitel společnosti Cetelem.

Zatímco na Moravě byl největší zájem o financování mobilních telefonů, ve středních Čechách nakupovali spotřebitelé na splátky nejvíce počítače. Během předcházejícího víkendu financoval Cetelem nákup celkem 125 počítačů a notebooků, průměrná výše úvěru na nákup počítače představovala necelých 19 000 Kč.

V předvánočním období také Češi využívají více než jindy své kreditní karty Aura. Podle údajů společnosti Cetelem vzrostl v prosinci počet karetních transakcí meziročně o 10 % a objem vybraných prostředků o více než 16 %. Používání kreditních karet před Vánoci každoročně roste, počet transakcí je zhruba o 12 % vyšší než v ostatních měsících.