Předvánoční doba vrcholí -- stále více zákazníků nakupuje vánoční dárky na splátky na poslední chvíli

19. prosince 2002

Předvánoční čas tradičně patří k obdobím, kdy výrazně stoupá nákup na splátky – ať již prostřednictvím spotřebních úvěrů či úvěrových karet. Letošní rok není výjimkou – roste především zájem o nákup na splátky hnědé techniky. Společnost GE Capital Multiservis proto vychází svým klientům vstříc výhodnou předvánoční nabídkou i možností využít jejích služeb až do samotných svátků.

Před Vánocemi roste každoročně zájem o nákup na splátky prostřednictvím Multiservis úvěru a O.K. karty především v případě hnědé techniky (televizory, videa, hi-fi zboží). Tento druh zboží jednoznačně vévodí předvánočním nákupům zatímco po „zbytek“ roku se nakupuje především bílá technika (lednice, pračky). Roste však i zájem o nákup na splátky nábytku, počítačů či telefonů. Celkově lze na splátky s GE Capital Multiservis nakupovat v 5914 obchodech v celé České republice, z nichž 1389 se specializuje jen na bílou techniku a 1385 na hnědou techniku. Nákup na splátky s GE Capital Multiservis tak patří k nejrozšířenějším v zemi.

Současný trend nasvědčuje tomu, že letos bude překonán i rekord z roku 2001, kdy poslední pátek před vánočními svátky GE Capital Multiservis schválil 12 tisíc transakcí, což bylo řádově o 300 procent více než v běžný den. Téměř 1400 zákazníků pak financovalo zboží prostřednictvím GE Capital Multiservis ještě samotného 24. prosince. Poslední transakce v roce 2001 byla provedena 31. prosince v 18:05:08 hodin. Průměrně si lidé půjčují 10 600 Kč, přičemž stále více nakupují na splátky ve velkých obchodních řetězcích (jak ve velkých specializovaných obchodech, tak hypermarketech). V předvánočním období ovšem výrazně stoupá i objem výběrů hotovosti z bankomatů prostřednictvím O.K. karty. Ti, kteří mají zájem o splátkový prodej, kladou stále větší důraz na jeho rychlost, jednoduchost a srozumitelnost. Ukazuje se, že mají i velký zájem o pojištění splátek (např. proti ztrátě zaměstnání).

Již dnes schvaluje GE Capital Multiservis více jak 8 tisíc transakcí denně v objemu přes 35 milionů Kč a tato čísla stále rostou. Nejvíce transakcí je schvalováno mezi 14:00 a 16:00 hodinou odpoledne. V listopadu 2002 byl celkový financovaný objem společností GE Capital Multiservis o 8,57% vyšší než v listopadu 2001.

„Zájem o nákupy na splátky před Vánoci, které bývají poměrně finančně náročné, výrazně stoupá. Právě ten totiž zákazníkům umožní, aby si dopřáli Vánoce, jak si je přejí, bez zbytečného omezování. Splácení úvěru rodinný rozpočet totiž tolik nezatíží, jako vysoká jednorázová vydání. I z tohoto důvodu jsme se rozhodli pro zákazníky přichystat speciální nabídku, která pro ně nákupy na splátky učiní ještě atraktivnější,“ uvedl Jiří Pathy, předseda představenstva a ředitel společnosti GE Capital Multiservis.

Nákup na splátky až 96 dní bez úroků, možnost hrazení první splátky až po vánočních svátcích nebo odpuštění poplatku za správu úvěrového účtu – to je jen výběr z řady zvýhodnění, které pro své klienty připravila společnost GE Capital Multiservis.

Ty se týkají obou jejích produktů, O.K. karty a Multiservis úvěru.

Vánoční nabídka O.K. karty, která trvá do 24. 12. 2002, je určena všem novým zájemcům o tuto kartu, kteří splní podmínky pro její získání. První splátka jim bude odložena až na 19. ledna 2003. Klientům nebude do 31. prosince 2002 připisován žádný úrok, ani poplatek za správu úvěrového účtu. Navíc mohou využít bezúročného splacení všech čerpaných prostředků do 19. ledna 2003 – způsob splácení si přitom sami zvolí až v lednu. Buď se rozhodnou splácet po měsíčních splátkách, a poté se jim nákupy, které uskuteční s O.K. kartou do konce roku 2002, začínají úročit až od 1. ledna 2003 (úroková sazba činí 1,89 procent měsíčně, což je v současnosti nejnižší úrok u karet splátkového prodeje). V případě, že se klient rozhodne splatit k 19. lednu 2003 vše najednou, využívá výhody bezúročného období dokonce až do tohoto data. Zvýhodněná akce u O.K. karty platí od 16.10. do 24.12. 2002.

U Multiservis úvěru spočívají vánoční výhody v možnosti využití přímé platby od 10 procent, splacení úvěru bez navýšení do 3 měsíců od uzavření smlouvy bez úroků a bez poplatků, nebo naopak v možnosti uhrazení první splátky až po 3 měsících od uzavření smlouvy. Výhodou je i zproštění nutnosti předkládat potvrzení o příjmu u úvěrů do 18 tisíc korun.

Jiří Pathy, generální ředitel a předseda představenstva GE Capital Multiservis