Předvánoční dárek pro pražské řidiče: silniční estakáda Krejcárek

P r a h a (1. prosince 2005) - Dva týdny před očekávaným termínem byla slavnostně uvedena do provozu silniční estakáda Krejcárek – Palmovka, která významně posílí spojení Žižkova s Libní a zlepší dopravní situaci v oblasti. Zhruba tři sta metrů dlouhá estakáda v hodnotě 140 miliónů korun vznikla jako součást železničního projektu Nové spojení, na němž se pod vedením společnosti Skanska ŽS podílí sdružení čtyř dodavatelů, během 14 měsíců. Zhotovitelem estakády byla společnost SMP CZ. Investorem je Správa železniční dopravní cesty, finanční prostředky poskytl Státní fond dopravní infrastruktury.

Zkracování termínů výstavby nebývá všedním jevem. Rád konstatuji, že v tomto případě se nám podařilo při realizaci takto náročného inženýrského díla termín zkrátit. Po loňském uvedení do provozu nově rekonstruovaného podjezdu v Seifertově ulici se nám opět podařilo v rámci železničního projektu významně přispět k řešení dopravní situace v Praze. A tak již dnes, 1. prosince 2005, je první soubor objektů ze stavby Nového spojení hotov a může sloužit hlavnímu městu, uvedl Jan Komárek, generální ředitel SŽDC.

Dopravní situace na Krejcárku byla dlouhodobě neúnosná, proto jsme oproti původním plánům přednostně postavili silniční estakádu a nyní můžeme nerušeně pokračovat v modernizaci železniční trati, uvedl generální ředitel Skanska ŽS Jindřich Topol.

Estakáda Krejcárek spojuje ulice Novovysočanská a Pod Plynojemem a tvarově kopíruje stávající tramvajovou trasu mezi Ohradou a Palmovkou. Ulice Pod Plynojemem původně křižovala frekventovanou Vítkovskou trať a často zde docházelo k dopravním zácpám. Nová estakáda železniční trať přemostí, urychlí automobilovou dopravu a řidiči už nebudou muset čekat na vlakových přejezdech. Trať je součástí tzv. Nového spojení, které umožní a zkapacitní napojení železničních tahů ze severu a východu země do pražského Hlavního nádraží.