Předpis pojistného Kooperativy v roce 2002 dosáhl 16, 5 mld. Kč

Celkový objem předepsaného pojistného Kooperativy dosáhl v loňském roce 16,470 miliardy korun, což představuje meziroční zvýšení o více než 20 procent.

Jednoznačně nejvýznamnější událostí roku 2002 byly srpnové povodně, při nichž přibližně deseti tisícům klientům Kooperativy vznikly škody za téměř deset miliard korun. „Loňský rok bychom mohli označit za období, kdy se prokázalo, že pojištění je nezbytnou součástí života a že funguje. Důkazem jsou katastrofické záplavy, s nimiž se nejen Kooperativa, ale celý český pojistný trh dokázal vypořádat přesto, že poškozeným vyplatil a vyplatí přes 30 miliard korun,“ komentoval uplynulý rok předseda představenstva a generální ředitel Kooperativy Vladimír Mráz. „Kooperativa již vyplatila za škody z povodní 6,5 miliardy korun,“ doplnil.

Výrazným zdrojem růstu předepsaného pojistného Kooperativy se loni stalo stejně jako v předchozích letech životní pojištění – meziročně se zvýšilo o více než 30 procent a předepsané pojistné dosáhlo výše 3,06 miliardy korun. „V této velmi perspektivní části trhu se budeme snažit dosáhnout co nejlepšího výsledku i v letošním roce, protože zde se skrývá velký růstový potenciál celého pojišťovnictví. Vliv daňových výhod se sice do určité míry vyčerpal již v roce 2001, přesto je o naše životní produkty stále zájem,“ konstatoval Mráz. V povinném ručení pojistila loni Kooperativa více než 1,3 milionu vozidel, čímž získala čtvrtinu celého trhu tohoto pojištění. „Za velký úspěch považujeme především převod kmene Komerční pojišťovny – více než 300 tisíc jejích klientů nám zůstalo věrných,“ zdůraznil generální ředitel Kooperativy. Celkově však zažily pojišťovny velmi těžký rok, který se odrazil mimo jiné v ziskovosti. „Předpokládáme, že skončíme za rok 2002 mírně v černých číslech,“ podotkl k tomu Mráz.

Kooperativa, pojišťovna, a. s., je druhým největším pojišťovacím ústavem v České republice. Firma má základní kapitál jednu miliardu korun a zaměstnává více než 2700 lidí. V roce 2001 předepsala pojistné v celkovém objemu přes 13,5 miliardy korun. V současné době firma disponuje více než 200 obchodních míst, klientům je k dispozici dále několik tisíc externích spolupracovníků, nonstop bezplatná Zelená linka 800 105 105 a nové internetové stránky www.koop.cz. Hlavním akcionářem a strategickým partnerem Kooperativy je jedna z největších evropských pojišťovacích skupin Wiener Städtische Group. Do skupiny Wiener Städtische patří další významné pojišťovny Donau, Union, Montanversicherung, pojišťovna CA a další společnosti.