PRAHA PŘIVÍTÁ 500 VICEPREZIDENTŮ SPOLEČNOSTI THE BOSTON CONSULTING GROUP ZE 38 ZEMÍ SVĚTA

PRAHA, 4. května – Téměř 500 viceprezidentů jedné z předních světových poradenských společností The Boston Consulting Group (BCG) se sejde příští týden v Praze na výročním celosvětovém zasedání. Setkání celého řídícího týmu BCG, které potrvá od 7. do 11. května, se ve střední a východní Evropě koná poprvé v historii.

Hlavním cílem setkání je výměna rozsáhlých zkušeností v oblasti globálního řízení a představení výsledků nejnovějších výzkumů zaměřených konkrétně na region střední a východní Evropy. Účastníci budou diskutovat o tématech jako např. 200 milionů opomíjených zákazníků ve střední a východní Evropě, Jak využít výhod regionu střední a východní Evropy? či Úspěšná organizace a řízení v zemích střední a východní Evropy.

K účastníkům promluví celá řada významných osobností, například Václav Havel, Lech Walesa a Gyula Horn, kteří sehráli významnou úlohu při formování demokracie ve střední a východní Evropě. Zasedání se rovněž zúčastní prezident a CEO společnosti The Boston Consulting Group pan Hans-Paul Buerkner, ředitelé odborných divizí a jednotlivých regionálních oblastí (Severní a Jižní Amerika, Evropa, Asie a Pacifik) a řada světově uznávaných odborníků BCG na inovace, Web 2.0 a spotřebitelské trendy.

Toto mimořádné setkání podtrhuje rostoucí význam trhu střední a východní Evropy pro klienty společnosti BCG z celého světa. Byť se většina ekonomické pozornosti soustřeďuje na Čínu a Indii, střední a východní Evropa se stala klíčovou součástí světového hospodářství, říká CEO společnosti pan Hans-Paul Buerkner. Naše celosvětová setkání jsme v minulých letech uspořádali v Číně a Indii a rozhodli jsme se, že střední a východní Evropa je dalším důležitým místem, kde se máme setkat a kde můžeme na vlastní oči vidět začleňování regionu do světové ekonomiky. Tento region nabízí skvělé příležitosti pro ty společnosti, které jsou připraveny zvládnout jeho komplexnost a různorodost.

Jako příklad Hans-Paul Buerkner uvádí, že téměř 2/3 z celkového počtu 350 mil. obyvatel regionu jsou spotřebitelé ze střední příjmové skupiny. Tito spotřebitelé představují příležitost, kterou se jednotlivé firmy stále učí využívat. Průmyslová výroba v regionu vzrostla od roku 2000 o 150 % v porovnání s pouhými 25 % západní Evropy. Ve stejném období sem mnoho velkých společností outsourcovalo své výrobní provozy a call centra či zde založilo své pobočky zabývající se informačními technologiemi nebo výzkumem a vývojem.

Poradenská společnost BCG není v regionu střední a východní Evropy žádným nováčkem – působí zde již téměř dvacet let. Svou první kancelář v této oblasti otevřela v roce 1994 v Moskvě, tři roky poté následovaly pobočky v Budapešti a Varšavě a v roce 2001 firma expandovala do Prahy. Minulý měsíc společnost otevřela další kancelář v Kyjevě. V regionu má dnes více než 200 konzultantů, kteří pracují jak pro zdejší významné společnosti, tak pro místní pobočky nadnárodních korporací.

Region střední a východní Evropy se postupně dostává na přední místo ve strategických plánech našich klientů, kterým pomáháme vstupovat na nové trhy a získávat konkurenční výhody, uvedl Frans Blom, ředitel BCG pro střední a východní Evropu. V uplynulém desetiletí naše tržby každoročně rostly průměrně o 25 %, což dokládá význam této oblasti pro globální podnikání.