Povodně 2010 – Přes 56% poškozených má peníze na svých účtech

[Tisková zpráva] Necelý měsíc po první povodňové vlně nahlásili klienti Generali přibližně 1 100 škod za 77 milionů korun. Celkový účet letošních záplav není zdaleka uzavřen.

Nejvíce rostou velké škody, jejichž sčítání trvá déle. Jak v závislosti na vývoji počasí, tak v závislosti na velikosti poškozeného objektu či rozsahu poškození movitých věcí. Nejvyšší škody za necelých 25 milionů korun jsou v současné době hlášeny na obecním majetku. Ke škodám z první povodňové vlny postupně přibývají škody ze záplav, vichřice a krupobití, které následovaly v dalších dnech a postihly jižní a severní Moravu, východní a severní Čechy a Vysočinu. Ve všech případech se bude jednat o stovky škody v řádech miliónů korun. Více než 56% škod, které klientům Generali od poloviny května letošního roku způsobily rozmary počasí, je zlikvidováno a poškozeným byly poukázány peníze na jejich účty.

Co do počtu jsou i nadále nejčetnější škody na rodinných domech. Tvoří 58% všech pojistných událostí a byly vyčísleny přibližně na 17 milionů korun. Druhou nejpočetnější skupinou jsou škody, které způsobila velká voda na vybavení domácností. Jejich podíl činí 24% a výše necelé 4 miliony korun. Se 6% jsou na třetím místě škody, které nahlásili podnikatelé, a to za více než 7 milionů korun.

Z hlediska výše škody jsou na první příčce škody na obecním majetku za necelých 25 milionů korun. Na druhém jsou již zmíněné škody na rodinných domech a třetí místo patří zemědělským škodám, které se vyšplhaly na přibližně 14 milionů korun. V jejich případě má na celkové výši škody vliv nejen velká voda, ale také silný déšť a krupobití, které dokáží zcela zničit očekávanou úrodu.

Z regionů je i nadále nejvíce postižena severní Morava, odkud bylo nahlášeno více než 64% všech škod za více než 60 miliónů korun. Poškozeny byly nejen objekty či movité věci, ale také infrastruktura, která spadá převážně do obecního majetku. Z jižní Moravy bylo zatím nahlášeno 13% z celkového počtu škod za 5 milionů korun. Třetím nejvíce postiženým regionem jsou severní Čechy se 4% podílem ze všech nahlášených škod, který činí přes 2 miliony korun.