Povánoční slevy začnou v lednu

Z ankety uspořádané v rámci ocenění GE Money Multiservis Obchodník roku 2006 vyplynulo, že letos čekají zákazníky obchodních řetězců v ČR opět masivní povánoční výprodeje, které ve většině případů začnou počátkem ledna. Zákazníci se můžou těšit zejména na zlevněné hračky, sportovní potřeby, textil a spotřební elektroniku.

V anketě, která proběhla v rámci čtvrtého ročníku ocenění GE Money Multiservis Obchodník roku 2006, a která oslovila několik desítek nejvýznamnějších obchodníků v ČR, se vyjadřovali zástupci obchodních řetězů k otázkám týkajícím se zahájení povánočních výprodejů. Více než tři čtvrtiny dotázaných obchodníků uvedlo, že plánují po Vánocích výrazné slevy. Ty budou letos opravdu masivní – většina obchodníků plánuje slevy mezi 50 a 70 procenty.

Více než polovina obchodníků odpověděla, že povánoční výprodeje zahájí až po Novém roce, ovšem jsou i tací, kteří začnou již bezprostředně po vánočních svátcích. Odlišnou strategii má síť prodejen Tesco, jejíž tisková mluvčí Jana Matoušková v odpovědi zmínila, že se slevami na vybrané druhy zboží začali letos již v listopadu. Po Novém roce v nich plánují pokračovat, a zároveň rozšířit sortiment, kterého se budou týkat. Výraznější vazbu na Vánoce naopak popírá internetový prodejce Vltava Stores, který sice v lednu také chystá speciální akci, v rámci které budou výrazně zlevněny některé knižní tituly, ovšem podobné akce připravuje pro své zákazníky v průběhu celého roku.

Z odpovědí obchodníků vyplývá, že se letos můžou zákazníci těšit zejména na výrazně zlevněné hračky, sportovní potřeby, textil a spotřební elektroniku.

„Z výsledků ankety týkající se povánočních výprodejů vyplývá, že obchodníci téměř bez výjimky využívají slev, aby nalákali zákazníky do svých prodejen i po předvánoční nákupní špičce. Ačkoliv se odpovědi různí ohledně data zahájení povánočních slev, vesměs všichni obchodníci se v plánovaných slevách pohybovali mezi 50 a 70 procenty. Zákazníci se tedy rozhodně mají na co těšit,“ shrnul získané poznatky Charlie Coode, předseda představenstva a generální ředitel GE Money Multiservis ČR.