Poštovní spořitelna bude distribuovat dodatečné odškodnění téměř 5 600 obětem nacismu

Česká rada pro oběti nacismu (ČRON) si vybrala Poštovní spořitelnu jako partnera pro distribuci odškodného pro oběti nacismu. Konkrétně se jedná o dosud žijící osoby, které byly během války nuceně nasazeny na území Rakouska. Rakouská strana, v zastoupení Rakouského fondu smíření, se rozhodla dodatečně přerozdělit nevyčerpané finanční prostředky. Po první vlně odškodnění, ke které došlo v posledních letech, se tentokrát jedná o příspěvek na humanitární a medicínské účely. „Dá se říci, že v těchto dnech s jedním dobrovolným darem rakouské vlády končíme a s druhým začínáme“ upřesňuje aktivity ČRON předseda její správní rady pan Oldřich Stránský.

Mezi téměř 5 600 dosud žijících obětí se pomocí šekových poukázek Poštovní spořitelny rozdělí asi 40 milionů korun. Jedná se o první z celkem čtyř plateb, v rámci kterých bude rozděleno celkem cca. 90 milionů korun. Poštovní spořitelna je jedinou bankou v ČR, která je schopna s pomocí České pošty distribuovat na jméno a adresu určené šekové poukázky. Ty jsou po vyplacení zúčtovávány na vrub účtu zadavatele vedeného u Poštovní spořitelny, vysvětluje podstatu služby výkonná ředitelka Poštovní spořitelny Vlasta Dolanská. Navíc díky personifikaci poukázek má zadavatel přesnou kontrolu, kdo si peníze u Poštovní spořitelny vyzvedl a kdo nikoliv, dodala Dolanská.

V minulosti spolupracovala ČRON na distribuci odškodného s jinou bankou, která ovšem nabídla podmínky této organizaci nevyhovující. Pan Stránský k tomu říká: Banka, se kterou jsme spolupracovali na první vlně odškodného nám účtovala příliš vysoké poplatky. Podmínky, které nám nabízí Poštovní spořitelna jsou velmi dobré a navíc distribuční síť České pošty, kterou tato banka využívá, je pro náš účel velmi praktická.

Daniela Krůtová
komunikace Skupiny ČSOB