Poštovní spořitelna: bezpečnější čip základem platební Maxkarty

Čip jako klíč k bankovnímu účtu přináší již od roku 1998 na český bankovní trh Poštovní spořitelna. Čip lze po „nabití“ příslušnou částkou „uzamknout“, takže je mnohem lépe zabezpečen proti zneužití než magnetický proužek běžných bankovních karet. S Maxkartou tak nosíte s sebou elektronickou peněženku. Umožňuje platit i tzv. „off-line“, tedy v případech výpadku spojení na autorizační centrum či tam, kde toto spojení na banku neexistuje: v automatech MHD, telefonních automatech atd.

Maxkarta je vázána na libovolně nastavitelný týdenní limit, takže v čipu s sebou nosíte elektronickou peněženku. Při placení prostřednictvím čipového terminálu se Maxkarta v tomto režimu sama dobije a obnoví týdenní limit.

Snadná identifikace klienta prostřednictvím čipu pak umožňuje také nadlimitní výběry hotovostí na poštách.

Maxkarta je tak jedinou kartou na domácím trhu, která s předstihem naplňuje záměry mezinárodních organizací platebních karet. Podle nich musí všechny banky v Evropě, mají-li být nadále autorizovány k vydávání karet s mezinárodně platnými symboly, vybavily do roku 2005 všechny svoje karty právě čipovou technologií. Mezitím, do roku 2005, se předpokládá, že se postupně přizpůsobí síť bankomatů i terminály obchodníků k přijímání a zpracovávání čipové technologie. V ČR je dosud na přepážkách Poštovní spořitelny instalováno 7 176 čipových terminálů, které jsou dostatečně schopny obsloužit 755 tisíc držitelů Maxkaret. Avšak necelých 3600 terminálů u obchodníků zatím brání hromadnějšímu rozvoji čipových karet v ČR.

Poštovní spořitelna proto vydává Maxkartu jako kartu „hybridní“, vybavenou jak čipem, tak ještě i magnetickým proužkem. Obchodník tak může k autorizaci použít buď čip anebo magnetický proužek. Pokud má čipový terminál, měl by v zájmu svém i zákazníka užít bezpečnější čipovou technologii. Zatím však většina pokladních ve velkých obchodních řetězcích kartu automaticky projede magnetickým snímačem. Držitelům Maxkarty proto doporučujeme předem u pokladny užití čipové technologie vyžádat. Magnetický proužek umožňuje užít Maxkartu zároveň jako mezinárodní kartu Cirrus/Maestro a klient tak má v ruce bezpečný platební prostředek pro ČR i zahraničí certifikovaný společností Europay.

Čip umožňuje na stejnou kartu současně vložit i mnoho dalších údajů: karta pak může nahradit občanský a řidičský průkaz, průkaz zdravotní pojišťovny, může sloužit jako zašifrovaný klíč ke vstupu do chráněných objektů a ještě zbude paměť pro načítání bodů věrnostních programů u různých obchodníků. Technologie Maxkarty Poštovní spořitelny je k tomu připravena, dosud je však poptávka po doplňkových službách v ČR nízká. A tak užití Maxkarty, vedle běžného placení v obchodní síti, najdete především na pobočkách Poštovní spořitelny a na 3200 poštách: s Maxkartou tam můžete za cokoliv zaplatit, vybírat hotovost z účtu, uskutečnit převod z účtu na účet, dobíjet elektronickou peněženku. Maxkarta je však připravena růst s tím, jak porostou vaše požadavky a možnosti českých obchodníků.

Milan Tománek
výkonný ředitel