Poptávka po akvizičním financování roste

Počet akvizic a transakcí využívajících akvizičního financování ve střední Evropě roste. Potvrzují to údaje prezentované na nedávné pražské konferenci o akvizičních příležitostech ve střední Evropě a Rusku, kterou pořádala prestižní firma Euromoney.

Roste také velikost transakcí – za poslední dva roky byly v regionu uskutečněny tři tzv. „jumbo dealy“, tedy obchody přesahující jednu miliardu EUR. Dva z nich proběhly v České republice, doplňuje Jiří Bohal, ředitel útvaru akvizičního financování ČSOB.

ČSOB, která má s podobnou problematikou bohaté zkušenosti, byla jedním z hlavních partnerů pražské konference. Díky atraktivitě regionu a velmi dobré situaci na finančních trzích roste významně poptávka o tuto formu financování při nákupu společností. V budoucnu je však nutné počítat s posunem zájmu investorů dále na východ, komentuje situaci Bohal.

V rámci střední a východní Evropy je největší zájem o akvizice ve strojírenském a chemickém průmyslu, kde bylo v roce 2006 provedeno podle dostupných statistik 319 transakcí. Za nimi následují spotřebitelský průmysl a telekomunikace. Preferované sektory se shodují se situací v rámci celé Evropy, v tom nevidím žádný rozdíl. Obecně lze říci, že konvergence finančních podmínek středoevropského trhu k podmínkám na trhu EU je rok od roku významnější, komentuje výsledky Bohal.

Nicméně trh ve střední a východní Evropě se stále v jednotlivých státech liší díky různým legislativním podmínkám, velikosti trhu, množství dostupných informací. Zejména podmínky v nově přistoupivších státech (Rumunsko, Bulharsko) jsou ještě významně odlišné od států střední Evropy. Na druhou stranu jejich společným rysem je příznivá makroekonomická situace a atraktivita pro investory. ČSOB těží ze svého lokálního působení a znalosti místního prostředí, stejně jako ze zkušeností mateřské KBC, která je v rámci střední a východní Evropy druhou největší bankou v objemu aktiv, doplňuje Bohal.

Akviziční financování je externí dluhové financování nákupu jedné firmy jinou firmou. ČSOB působí na trhu akvizičního financování od roku 2001. Současné portfolio akvizičních transakcí se pohybuje okolo 9,5 mld. Kč. I když ČSOB preferuje díky své velikosti a postavení druhé největší banky v regionu realizaci velkých transakcí v řádech miliard korun, které lze syndikovat později na finančních trzích, ČSOB umí také jako jedna z mála bank na českém trhu i financování středních a malých transakcí v objemech desítek milionů korun.