Pomocí O.K. karty je možné vybírat hotovost v bankomatech GE Capital

29. dubna 2002

Společnost GE Capital Multiservis s platností od 29. dubna 2002 nabízí možnost výběru hotovosti prostřednictvím O.K. karty v síti 240 bankomatů sesterské GE Capital Bank. Zavedení této služby je důkazem dalšího zlepšení a zatraktivnění O.K. karty.

Nejoblíbenější nákupní úvěrová karta v České republice – O.K. karta od GE Capital Multiservis – získává s možností výběru hotovosti v bankomatech srovnatelnou úroveň využití jako běžná platební karta. „V první fázi mohou zákazníci vybírat hotovost prostřednictvím O.K. karty v síti 240 bankomatů GE Capital Bank. V budoucnu chceme tuto službu rozšířit i na bankomaty ostatních bank,“ uvedl ředitel a předseda představenstva GE Capital Multiservis Jiří Pathy. Síť bankomatů GE Capital Bank je již dnes třetí největší v České republice. Do konce roku by se počet bankomatů měl zvýšit na 300.

Výběr z bankomatů GE Capital Bank je zdarma a je zpřístupněn každému držiteli O.K. karty, který řádně plní své úvěrové povinnosti. Pro výběr hotovosti v bankomatech potřebuje zákazník, stejně jako v případě platební karty, znát svůj PIN kód, bez kterého není možné výběr z bankomatu uskutečnit. PIN výrazně zvyšuje bezpečnost transakcí na O.K. kartě a je znám pouze jejímu držiteli. Tento PIN posílá společnost GE Capital Multiservis každému zákazníkovi automaticky.

„Přestože již nyní je možné s O.K. kartou nakupovat ve více než 6 000 obchodech a dokonce i na internetu, může se stát, že zákazník bude chtít nakoupit v obchodě, kde O.K. kartu nepřijímají nebo pokrýt momentální nedostatek hotovosti. A právě k tomu slouží nová služba – výběr hotovosti z bankomatů GE Capital Bank 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, která přesně respektuje tuto potřebu,“ doplnil Jiří Pathy.

* * *
O.K. karta
Je založená na principu revolvingového úvěru. Zákazník získává jistý úvěrový rámec, ze kterého může hradit nákupy prakticky veškerého zboží. Na revolvingovém účtu zákazníka je vždy evidována výše vyčerpaného úvěru a částka, kterou je možno ještě použít. Výši měsíčních plateb si volí zákazník sám při uzavření smlouvy. V současné době se může pohybovat v rozmezí 500 – 3 750 Kč po intervalu 50 Kč. Úvěrový rámec je na této platbě závislý, je 20 násobkem této platby, pohybuje se v rozmezí 10 000 – 75 000 Kč. Minimální částka při prvním nákupu je stanovena na 3 000 Kč, při dalším na 500 Kč. Zákazník se také může rozhodnout uhradit pouze část nákupu svou úvěrovou kartou a zbytek doplatit v hotovosti. O.K. karta nečiní rozdíly mezi zákazníky, může ji získat zaměstnanec, podnikatel i důchodce. Svou smlouvu může zákazník uzavřít přímo v prodejně. O stavu svého účtu je zákazník informován pravidelným měsíčním výpisem. Jestliže zákazník po určitý čas svou O.K. kartou nenakupuje a svůj revolvingový účet doplatí, přestává hradit své platby. O.K. kartu však může kdykoliv znovu použít, její platnost nezaniká. Jakmile zákazník znovu vyčerpá určitou část svého úvěru, obnoví původní měsíční platby, ale již nemusí uzavírat novou smlouvu. Tato služba je úročena 1,89% měsíčně – pouze z vyčerpané části úvěru, za otevření účtu zákazník platí jednorázový poplatek ve výši 1,5% úvěrového rámce.

* * *

General Electric, která vlastní GE Capital Multiservis, je z hlediska tržní kapitalizace největší společnost na světě. V roce 2001 činil čistý zisk General Electric 13,684 miliardy dolarů. V roce 2000 to bylo 12,735 miliardy dolarů.

GE Capital je globální společnost, která poskytuje diverzifikované finanční služby. GE Capital má aktiva v objemu vyšším než 370 mld. USD. Je tvořena 25 firmami – včetně GE Capital Services -, které klientům ve 47 zemích světa poskytují služby například v oblasti pojišťovnictví, leasingu, finančních služeb pro spotřebitele, financování firem, financování zvláštních projektů. GE Capital se může pochlubit nejvyšším možným ratingovým ohodnocením AAA uděleným renomovanými ratingovými agenturami. V České republice působí tyto společnosti patřící do GE Capital: GE Capital Bank, GE Capital Multiservis a GE Capital Leasing.