Pololetní výsledky KB mírně lepší než očekávání. Trendy velmi pozitivní

Komerční banka dosáhla za první pololetí podle mezinárodních standardů IFRS nekonsolidovaný čistý zisk 4,18 miliard korun (+10% r/r) a překonala tak průměrné očekávání trhu a naši projekci (shodně 4,02 mld.). V souladu s očekáváním byly hlavními faktory růst úrokových výnosů (+14%), pokles provozních nákladů (-1,7%), výrazné snížení jednorázových zisků z prodeje aktiv (-66%) a nižší daňová povinnost (-15%). Za pozitivní považujeme zejména velmi rychlý růst uvěrového portfolia (+21%), udržení čisté úrokové marže na 3,20% navzdory poklesu sazeb a podstatné snížení rizikové pozice CDO.

Prvotní reakce trhu byla pozitivní – cena akcie se posunula z úrovně 3,230 na 3,270 korun (ve 12:00). S ohledem na výsledky a trendy očekáváme, že nákupní zájem investorů bude v následujících dnech pokračovat.

Celkové bankovní výnosy vzrostly meziročně o 2,9% na 11,51 mld. korun, když byly taženy čistými úrokovými výnosy (+14% na 6,67 mld.). KB se podařilo zvýšit čistou úrokovou marži z 3,0% na 3,2% díky pozitivním změnám ve struktuře úvěrového portfolia (viz. níže) a zajištění pozic (citlivých na pohyb sazeb). Tyto faktory více než eliminovaly snížení úrokových sazeb ČNB o 75 b.p. od počátku roku. Růst úvěrového portfolia akceleroval z 17% v 1Q na 21% za prvních šest měsíců. Hypotéky domácnostem vzrostly o 40%, spotřebitelské úvěry o 21%, malým a středním podnikům (SME) o 22% a velkým korporacím o 14%. Pozitivní je zejména vyšší růst v segmentu spotřebitelských úvěrů (vyšší marže) a velkých korporací (velké objemy).

Poplatky a provize dosáhly 4,29 (+1,0%), když růst korunových poplatků (+3,7%) pouze kompenzoval pokračující pokles poplatků spojených s cizími měnami (-9%). Vývoj celé položky poplatků je negativně ovlivněn dvěma hlavními faktory: i) konkurenčním tlakem (navzdory představám MF a ÚHOS) a ii) přechodem klientů na levnější komunikační kanály (internet, telefon). V případě obou zbývajících méně významných výnosových položek – zisku z finančních operací a „ostatním“ výnosům – došlo k očekávanému poklesu vlivem zajišťování pohybu sazeb, respektive nižším přijatým dividendám.

Provozní náklady podle očekávání poklesly o 1,7% na 5,70 mld. díky 4% snížení osobních nákladů a 1,3% redukci administrativních nákladů, které více než kompenzovaly 4% zvýšení odpisů. Osobní náklady byly nižší díky meziročnímu poklesu zaměstnanců (propuštění však podle managementu skončilo), zatímco administrativní díky snížení příspěvku do pojištění vkladů (úspora cca. 140 mil.).

Na úrovni opravných položek pokračoval pozitivní vývoj, když celková tvorba dosáhla 499 milionů (-29% r/r). Určitým překvapením je podstatné snížení objemu pozice CDO (collaterized debt obligations), kde KB prodala cenné papíry v ekvivalentu 123 mil. dolarů. Díky tomu se významně snížila celková pozice na 194 mil. USD (z úvodních 410 mil.), což hodnotíme pozitivně, protože tato pozice nesla zvýšené riziko.

Jednorázový zisk z prodeje aktiv meziročně pokles o 62% (resp. 500 mil. korun) na 262 milionů a je hlavním důvodem za pouze jednociferným růstem zisku před zdaněním. V minulém roce KB realizovala zisk 804 mil. z prodej podílu v Muzo (vydavatel platebních karet), zatímco v tomto roce 262 mil. z prodeje IKS KB a rozpuštění opravné položky vytvořené k podílu v Komerční pojišťovně před prodejem 51% podílu v druhém pololetí.

Za pozitivní považujeme fakt, že se KB podařilo pokles jednorázových zisků více než nahradit zisky z běžné bankovní činnosti. Zisk před zdaněním tak vzrostl o 2,4% na 5,57 miliard. Díky poklesu efektivní daňové sazby z 29% na 25% byla daňová povinnost nižší o 15 procent. Nižší daň pomohla k růstu čistého zisku o 10% na 4,18 miliard korun (anualizovaně 220 Kč/akcii).