Policisté ukončili vyšetřování tunelování obchodní společnosti

V úterý 21.února ukončil policejní komisař Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality SKPV vyšetřování a státnímu zástupci navrhl obžalovat trojici mužů z Prahy pro trestný čin zneužívání informací v obchodním styku podle §128 odst. 2, 4 tr. zákona.

Trestná činnost obviněných se vztahuje k polovině devadesátých let. V té době se tři jednatelé a společníci firmy se sídlem v Praze 2 smluvně zavázali k poskytnutí úvěru druhé společnosti s obdobným předmětem podnikání, v níž působili jako členové představenstva. Finanční prostředky poskytli bezúročně a s desetiletou lhůtou splatnosti, ačkoli věděli, že společnost, které peníze půjčili, byla založena pouze za tímto účelem, žádnou faktickou podnikatelskou činnost neprovozuje, a tedy nebude nikdy schopna částku věřiteli vrátit. Obvinění tímto způsobem připravili věřitelskou společnost o téměř 130 milionů korun, což vedlo k její faktické likvidaci.

Navrhovaná novela trestního zákona přitom již nadále nepočítá s ustanovením § 128 odst. 2 tr.z., na jehož základě lze trestná činnost tohoto charakteru postihovat.