Policisté navrhli obžalovat skupinu šesti obviněných z trestného činu poškozování věřitele

Jeden z nejrozsáhlejších případů devadesátých let, jehož vyšetřování probíhalo již od roku 1999, nyní policejní komisař Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality uzavřel s tím, že státnímu zástupci Vrchního státního zastupitelství navrhl obžalovat pět mužů a jednu ženu z trestného činu poškozování věřitele.

Podle shromážděných důkazů z trestního spisu čítajícího téměř třicet tisíc listů se v roce 1997 skupina obviněných měla dohodnout na převodu majetku několika společností. Jako členové představenstva a dozorčí rady akciové společnosti se sídlem v Chomutově rozhodli o prodeji podstatné části obchodního majetku této společnosti a jejích dceřinných společností. Pro účely převodu majetku byla založena nová akciová společnost se sídlem v Karlových Varech, která kupní cenu za majetek nezaplatila v hotovosti, nýbrž předáním vlastních směnek vystavených na řad jednotlivých prodávajících společností. Ačkoli nominální hodnota těchto cenných papírů představovala přes čtyři miliardy korun, jejich splatnost byla stanovena na 10 a 13 let. V důsledku toho zůstaly prodávající společnosti fakticky bez majetku, a tak nejenže nemohly vyvíjet vlastní činnost, ale nebyly ani schopny dostát svým závazkům, neboť je nebylo z čeho plnit. Z toho důvodu soud v době, kdy nesplacené závazky vůči věřitelům přesáhly čtyři a půl miliardy korun, prohlásil na jejich zbytkový majetek konkurz.

Není bez zajímavosti, že v tomto případě byla v České republice vůbec poprvé v rámci trestního řízení využita možnost audio a video spojení pro účely provedení výslechu osoby zdržující se v zahraničí tzv. telemostem. Tímto technickým zařízením, které umožnilo vyslechnout obviněného a svědka žijícího dlouhodobě na Floridě, disponuje v ČR Nejvyšší státní zastupitelství v Brně.