Policejní komisař Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality SKPV obvinil zástupce akciové společnosti IPB, CZECH TRADE a Bankovní holding

Na počátku měsíce červenec 2006 zahájil komisař Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování, trestní stíhání pro trestné činy zneužívání informací v obchodním styku podle § 128/2,4 tr. zákona, spáchaných převážně ve formě pomoci dle § 10/1c) tr. zákona a dále pro trestný čin porušování povinnosti při správě cizího majetku dle § 255/1,2a),3 tr. zákona , proti celkem čtyřem osobám, z nichž jeden působil jako člen společnosti Bankovní holding (BH) a spol. Investiční a Poštovní banka (IPB), jeden jako člen spol. BH , jeden jako člen společnosti IPB, další jako člen spol. CZECH TRADE.

Jednání, které je podstatou jejich trestního stíhání, se měli dopustit v souvislosti s tzv. „operací České pivo“. V ní šlo o to, že skupina Nomura postavila proti své investici na získání podílu na společnosti Investiční a Poštovní banka, a.s., akcie společnosti Plzeňský Prazdroj, a.s., jejichž nákup byl financován prostřednictvím dalších společností finančními prostředky IPB.

Jednalo se o jakési pojištění investice pro případ, že by došlo ke kursovému snížení těchto akcií, případně jejich znehodnocení konkursem či nucenou správou.

Skupina Nomura získala tímto krokem vedoucím k pojištění svých investic neoprávněný majetkový prospěch ve výši více než sedm miliard korun.

Za uvedené trestné činy lze v případě prokázání viny uložit až dvanáctiletý trest odnětí svobody.