Pojistné podvody způsobí ročně ztráty 8 miliard Eur

Pojistné podvody způsobí ročně podle Evropské pojišťovací a zajišťovací federace ztráty okolo 8 miliard EUR. Jen v České republice bylo v loňském roce podle České asociace pojišťoven vyšetřováno téměř 5000 pojistných událostí klasifikovaných jako pojistné podvody. Pojistným podvodům je přitom možné se účinně bránit, například s využitím tzv. antifraud systémů nebo sdílením dat o pojistných událostech mezi pojišťovnami. Na dnešní konferenci Pojišťovnictví v ČR a SR na to upozornil Roger Walsh z mezinárodní skupiny CRIF. Za úspěšný příklad označil model aplikovaný ve Velké Británii.

„Pojišťovací podvody představují i velký společenský problém, protože

nejsou obecně vznímány jako závažný zločin. Například téměř každý desátý obyvatel západního světa by spáchal pojišťovací podvod, pokud by věděl, že mu vyjde. Tři z deseti obyvatel by navíc pojišťovací podvod neoznámili, pokud by byl spáchán někým, koho znají,“ řekl dnes na konferenci Roger Walsh, Associate Director společnosti CRIF Decision Solutions.

Podle Walshe však už v Evropě vznikají řešení, která pojišťovnám umožňují se proti pojistným podvodníkům bránit. Jde například o antifraud systémy nebo sdílení dat mezi pojišťovnami. Ve Velké Británii například CRIF ve spolupráci s místní asociací pojišťoven a jednotlivými pojistiteli vytvořil registr pojistných událostí, který shromažďuje informace o pojistných událostech týkajících se motorových vozidel, domácností a škod na zdraví osob. Pojišťovnám například umožňuje pomocí dotazu zjistit, ve kterých pojistných událostech dotazovaný subjekt v minulosti figuroval a v jakých rolích.

„Systém sdílení dat o pojistných událostech umožňuje britským pojišťovnám identifikovat potenciální podvodníky hned v počátku a zabránit tak případnému organizovanému podvodu, který by jim později přinesl nemalé ztráty spojené s jejich vyšetřováním a vymáháním,“ řekl Roger Walsh. „Díky tomu mohou pojišťovny nastavovat služby podle skutečného rizika svých klientů a zvýhodnit tak všechny bezproblémové,“ doplnil Walsh.

Podle Walshe lze očekávat, že se systém sdílení dat mezi pojišťovnami brzy rozšíří i do dalších zemí, protože jejich používání přináší prokazatelné výsledky. „V České republice bylo nedávno zahájeno obdobné sdílení informací o pojistných událostech ze smluv povinného ručení. Komplexní systém zahrnující široké portfolio pojistných produktů jako ve Velké Británii tu však zatím chybí. Přitom benefity sdílení dat jsou zcela prokazatelné i na českém trhu. Například v roce následujícím po spuštění Bankovního registru klientských informací klesl počet vyšetřovaných případů úvěrových podvodů téměř o 20 procent,“ řekl Roger Walsh z mezinárodní skupiny CRIF. Odkazoval se při tom na statistiky Ministerstva vnitra ČR.

Mezinárodní skupina CRIF v Česku organizuje Bankovní (BRKI) a Nebankovní (NRKI) registr klientských informací, a to prostřednictvím dceřiné firmy CCB – Czech Credit Bureau. Podle Walshe je CRIF v případě zájmu pojistného trhu připraven systém sdílení dat v relativně krátké době nasadit i v České republice.