Podvodník českého internetu si založil nový obchod

[Tisková zpráva] Na internetu se objevil další podvodný obchod s elektronikou. Před nedávnem SOS-Sdružení obrany spotřebitelů, o.s. varovalo před obchodem www.tech-shop.cz, a nyní se objevil s „čistým štítem“ nový, a to www.elektro-galerie.cz. Ovšem provozovatel i jeho podvodné praktiky zůstaly stejné.

Obchod nabízí podezřele levné zboží a požaduje platbu předem. V některých případech jde o zboží, které dosud nebylo na českém trhu. To zvyšuje atraktivitu i nebezpečnost daného obchodu. Před placením předem však SOS důrazně varuje. Pokud nejde o prověřený obchod, měl by si zákazník nechat zaslat zboží na dobírku a před zaplacením jej důkladně zkontrolovat. Obchodům jako je www.elektro-galerie.cz by se však měli zákazníci vyhnout úplně.

Navíc není vyloučené, že bude provozovatel svůj trik zkoušet znovu na dalších, nově vytvořených obchodech, po té, co se informace o podvodných praktikách www.tech-shop.cz a www.elektro-galerie.cz dostatečně rozšíří. Dokonce je i možné, že takové obchody již existují a jejich nekalý účel ještě nevyplul napovrch.

V daném případě navíc došlo opět ke zneužití loga SOS SAOP (Spotřebitelský audit obchodních podmínek – www.spotrebite­le.info/audit), za účelem získání větší důvěryhodnosti u potenciálních zákazníku. SOS již učinilo příslušné právní kroky a připravuje podání žaloby k soudu.

Znovu je třeba zdůraznit, že kliknutím pouze na pravé logo SAOP se zákazník dostane na konkrétní informace o držiteli loga na stránkách SOS, kde je zřetelná i doba platnosti uděleného certifikátu. Při náležité opatrnosti tak nemůže být zákazník zmaten neoprávněným užíváním loga SAOP. Navíc kompletní seznam všech oprávněných držitelů loga je uveden na www.spotrebite­le.info/audit/au­dit.php.