Podnikatelem roku 2006 středních Čech je Roman Sviták, ředitel společnosti Grada Publishing

Praha, 16. února 2007 – Roman Sviták, majitel Grada Publishing, si včera z rukou Ing. Petra Bendla, hejtmana Středočeského kraje, Ing. Pavla Klegy, náměstka primátora hl. města Prahy a zástupce společnosti Ernst & Young Ladislava Severy převzal ocenění Podnikatel roku 2006 středních Čech. Regionální kolo je součástí prestižní mezinárodní soutěže Podnikatel roku, kterou každoročně vyhlašuje společnost Ernst & Young.

„Tato soutěž zviditelňuje vynikající podnikatele, kteří jsou hnacím motorem pozitivních změn ve společnosti, přičemž jejich působení právě na regionální úrovni je pro ekonomiku klíčové. Doufáme, že touto iniciativou dále podpoříme rozvoj podnikatelské sféry v České republice,“ řekl Dirk Kroonen, vedoucí partner Ernst & Young v České republice.

Soutěž Podnikatel roku 2006 Středních Čech vyhlásila společnost Ernst & Young ve spolupráci se Středočeským krajem a hl. městem Praha. O vítězství Romana Svitáka rozhodla nezávislá porota, které předsedal Radim Jančura, majitel Student Agency a držitel titulu Podnikatel roku 2005.

„U části veřejnosti stále slova podnikatel a podnikání vzbuzují negativní asociace. Jsem přesvědčen, že tato soutěž významně posiluje pozitivní obsah těchto pojmů. Ukazuje totiž na podnikatele, kteří jsou nejen velmi úspěšní ve svém oboru, ale kteří také do svého pojetí podnikaní zapojují etický rozměr. Myslím, že je stále třeba zdůrazňovat, že skutečné podnikání nejsou nutně velké příjmy, ale vždy především odpovědnost, odvaha a množství práce. Jsem rád, že se do této soutěže hlásí stále více podnikatelů z našeho kraje. Jejich úspěchy totiž posilují rozvoj celého regionu,“ uvedl hejtman Středočeského kraje Ing. Petr Bendl.

„Rozvoji podnikatelských aktivit v Praze stále více pomáhají i spojené finance z rozpočtu města, státu a Evropské unie. V metropoli možnosti předložit projekt k získání finanční dotace využilo od července 2005 již 55 podnikatelských subjektů. Ti mohou získat až 30 % výdajů svého projektu, přičemž 7,5% poskytuje hlavní město ze svého rozpočtu. Smlouvu o financování akce již podepsalo 27 žadatelů, 23 projektů z poslední ukončené výzvy čeká na schválení. Čtyři projekty neprošly hodnocením. Samozřejmě doufáme, že řady těch, kteří se naučí využívat nabízené pomocné ruky, bude přibývat,“ uvedl při té příležitosti Pavel Klega, náměstek primátora hl. města Prahy.

Vítěz regionálního kola Roman Sviták je absolventem oboru kybernetiky a automatizovaných systémů řízení na Technické univerzitě v Liberci. Své vzdělání využil ihned po roce 1989, kdy začal samostatně podnikat a stal se spoluzakladatelem jedné z prvních akciových společností v zemi, jež se stala výhradním distributorem americké počítačové firmy pro Československo. V roce 1991 Roman Sviták využil prázdného místa na trhu a velké poptávky po odborné literatuře. Založil vlastní nakladatelství odborné literatury Grada, ze kterého v průběhu několika let vybudoval největší podnik tohoto typu v České a Slovenské republice. V roce 2006 vydalo nakladatelství téměř 400 nových titulů ve více než pětadvaceti oborech a sedmdesáti edičních řadách.

Hlavními partnery soutěže Podnikatel roku 2006 jsou společnosti ABRA a AMCICO AIG Life. Soutěž podporují agentura CzechInvest, sdružení TUESDAY Business Network, Hospodářská komora České republiky, US Business School Prague a Czech Venture Capital Association.